От х:

Днес в x:

Нискотарифните компании искат от ЕС квоти за екологични горива за всички полети

Райънеър (Ryanair), Изиджет (Easyjet) и други нискотарифни компании написаха писмо до ЕС с искане Брюксел да задължи авиопревозвачите да използват определен дял екологични горива за всички полети, а на само за полетите на кратки разстояния, предаде Ройтерс.

ЕК цели авиопревозвачите да използват минимален дял от екологични авиационни горива (ЕАГ - Sustainable aviation fuels (SAF) , за да се намалят въглеродните емисии, които секторът изхвърля и които водят до затоплянето на планетата.

Екологичните авиационни горива са елемент от кошницата мерки на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) за намаляване на авиационните емисии, които включват технология и стандарти, оперативни подобрения и Схемата за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии в международната авиация (CORSIA).

Брюксел отхвърли през декември целевия показател от 5 процента за 2030 година, тъй като е твърде нисък.

Група нискотарифни компании, които не се конкурират при полетите на дълги разстояния и екологични организации написаха вчера писмо до ЕК. В него те настоява квоти и да било квоти за ЕАГ да се прилагат не само за полети в Европа, но и за полетите на дълги разстояния от континента.

Ако полетите на дълги разстояния не са част от указа за ЕАГ, то това означава, че тази област от сектора ни, която най-много се нуждае от декарбонизация, не попада под действието на законодателството. Това се посочва в писмото до служителите в ЕС, които отговарят за климата и транспорта, с което агенция Ройтерс посочва, че се е запознала.

Писмото е подписано от Изиджет, Райънеър, Уизеър (Wizzair), Джет2 (Jet2) и неправителствената организация "Транспорт и околна среда".

Авторите на писмото цитираха данни на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол (Eurocontrol), според които 6 процента от самолетите от европейските летища, които изминават над 4000 километра, отделят половината от всички въглеродни емисии от полетите, които тръгват от Европа и напускат континента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини