От х:

Днес в x:

Финландия отделя 27 милиона евро за застраховане срещу вреди от ваксините за Ковид-19

Финландските власти ще предоставят на Финландската застрахователна компания 27 млн. евро държавни застрахователни гаранции за покриване на вреди от приемане на медикаменти за периода на масова ваксинация срещу коронавируса от 1 януари до 31 декември 2021 година, предаде ТАСС.

Гаранциите ще покриват разходи, свързани с изплащането на обезщетения на граждани при евентуални вреди за здравето, появили се след поставяне на ваксина срещу коронавируса. По този начин застрахователната компания ще може да обезпечи застрахователно покритие при ваксиниране срещу коронавируса на същото ниво като при вакцинациите срещу други инфекции и заболявания.

Финландската Агенция за безопасност и разработки в медицинската сфера по-рано съобщи, че в страната са регистрирани общо осем случая на странични ефекти от имунизацията срещу Ковид-19. По данни на службата при три от случаите усложненията са били сериозни - алергични реакции или анафилактичен шок. Според агенцията такъв брой случаи е бил очакван, но засега е невъзможно да се прогнозира по-нататъшното развитие.

На 12 януари бе съобщено, че вече 45 000 души в страната са получили първата доза от ваксината. Масовата ваксинация във Финландия може да продължи през цялата 2021 година.

До лятото ще бъдат получени 5-7 милиона дози ваксини, които ще стигнат за 2,5-3,5 милиона души от 5,5-милионното население на страната.

Засега във Финландия се използва само ваксината на Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech). 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини