От х:

Днес в x:

Стотици китове изхвърлени на австралийския бряг

Изображение 1 от 2

    Най-малко двадесет и пет кита са загинали, а учените се опитват да спасят още 250, които са заседнали в отдалечен залив на австралийския остров Тасмания, съобщиха официални представители в понеделник.

    Агенцията за околна среда на Тасмания заяви, че китовете са заседнали на пясъчна ивица в пристанището на Макуори, на суровия и слабо населен западен бряг на острова.

    Две големи групи са блокирани на пясъка на няколкостотин метра една от друга. Засега е много трудно да се види колко от тези китове са умрели или в какво състояние са, казват спасителите

    На място има полиция, а морските експерти оценяват ситуацията преди плановете за започване на спасителна мисия рано сутринта във вторник, като използва прилива.

    Китове се изхвърлят сравнително често в Тасмания, но големият брой този път е плашеща перспектива пред спасителите.

    Възможно е властите да поискат съдействието на мрежа от местни доброволци. Районът е отцепен.

    При последния подобен случай гърбав кит заседна, след като навлезе в тропическа река в северната част на Австралия. След повече от две седмици той най-накрая се завърна в океана.

    Обществената телевизия ABC съобщи, че морският гигант, който прекара 17 дни в бъкащите с крокодили води на националния парк Какаду, е бил забелязан в открито море край Даруин.

    Това е първият известен случай кит да навлезе нагоре по течението на тинестата река и учените си отдъхнаха с облекчение, че той се върна сам в морето, докато те обмисляха как да го насочат към безопасно място.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини