От х:

Днес в x:

Танева се похвали с най-завишените проверки в МЗХГ и ДФЗ

Няма друг мандат, освен сегашният в МЗХГ и ДФЗ, през който нивото на проверки да е толкова завишено. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод разпространена в медии днес информация за укриване на факти при получаване на евросредства.

Танева каза, че твърденията й са "най-отговорни и подкрепени с всички необходими факти и папки, които медиите биха могли да изискат от ведомството". Тя добави още, че при изискуеми по еврорегламент пет процента, у нас проверките на всички заявители по схеми от т.нар. обвързана подкрепа са 50 процента.

Земеделският министър обясни, че завишената подкрепа при някои от зеленчукопроизводителите е дошла именно в следствие на повечето проверки. Средно с 15 процента повече средства са взели тези производители, именно заради високия ръст на проверките, при които нередовните производители са били санкционирани.

"Ние можем да кажем най-отговорно, че в момента имаме политическата воля да извършваме най-висок процент проверки. Целта е справедливо разпределение", каза министър Танева. По думите й точно тези завишени проверки са били причината производителите да получат по-високи ставки.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев уточни, че от 20 120 бенефициента е отказана помощ на 4 453. Те няма да получат такава и в следващите две години. Специално за картофопроизводителите, от чиито представител дойде информацията за злоупотреба в следствие на 200 проверки е установено, че 40 процента са с липса на картофи.

Тема за недаване на информация към ЕК е пълен абсурд, коментира Грудев. По думите му няма как извършени проверки да не достигнат до ЕК. Той обясни подробно механизма на проверките и коментира: "Опити за укриване или непредставяне на информация на ЕК няма как да се случи".

Министър Танева обясни репликата си във видеоконферентната връзка от 27 март със зеленчукопроизводителите като извадена от контекста и отново подчерта, че ако даден бранш говори само за злоупотреби и измами, то най-малкото това няма да срещне обществена подкрепа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини