От х:

Днес в x:

5 °C

Голям астероид премина покрай Земята и той не бе сам

Голям астероид премина покрай Земята миналата седмица, а сега става ясно, че той не е била сам.

Доближаването на астероида 2020 BX12 бе под зорко наблюдение. С размер 200 до 450 метра и скорост около 90 000 километра в час, космическата скала беше една от по-големите, които навлизат в нашата околност през последните седмици.

На 3 февруари той премина на разстояние от над 4,3 милиона километра, което е над 11 пъти разстоянието до Луната - напълно безопасна за нас дистанция. Докато преминаваше, астрономите от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико направиха снимки на 2020 BX12. И забелязаха, че не е сам.

Астероидът има своя собствена луна - мъничко дребно нещо с размер само 70 метра.

"Предварителният анализ предполага, че основният астероид е кръгъл обект с диаметър най-малко 165 метра, завъртащ се приблизително веднъж на всеки 2.8 часа или по-малко", съобщават астрономите.

"Сателитът е с диаметър приблизително 70 метра и се върти веднъж на 49 часа или по-малко. Разстоянието между двете тела е поне 360 метра, както се наблюдава на 5 февруари.

Движението на спътника между двете наблюдения, които са направени на интервал ~ 23 часа, предполага взаимен орбитален период от 45-50 часа ."

Всъщност не е толкова странно астероидите да имат свои луни. В основния астероиден пояс има куп астероиди, за които се знае, че имат свои луни, а около 60 близки до Земята астероиди от приблизително 16 400 познати имат поне една луна.

Но тъй като астероидите са толкова трудни за откриване, данните за това колко от тях имат луни са непълни. Някои астероиди дори имат две луни и много рядко се среща двоен астероид, където и двата са с еднакъв размер.

Ние също не знаем как астероидите получават луни. Те биха могли да се образуват заедно, като бинарните звезди; може да са парчета от един и същи сблъсък; или биха могли да се привлекат един друг, докато минават наблизо.

Колкото повече астероиди с луни откриваме, толкова повече можем да разберем за тях.

2020 BX12 е член на групата околоземни астероиди Аполо, които обикалят между земната орбита и отвъд Марс. Предстои да прелети край Марс през юни тази година. Когато отново ще премине край Земята през 2022 и 2024 г., той ще бъде на много по-голямо разстояние от тазгодишното прелитане.

Всъщност 2020 BX12 няма да се доближи до Земята поне в рамките на следващите 90 години, пише Science Alert.

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
02 апр 2020
Последни новини