От х:

Днес в x:

Голям астероид премина покрай Земята и той не бе сам

Голям астероид премина покрай Земята миналата седмица, а сега става ясно, че той не е била сам.

Доближаването на астероида 2020 BX12 бе под зорко наблюдение. С размер 200 до 450 метра и скорост около 90 000 километра в час, космическата скала беше една от по-големите, които навлизат в нашата околност през последните седмици.

На 3 февруари той премина на разстояние от над 4,3 милиона километра, което е над 11 пъти разстоянието до Луната - напълно безопасна за нас дистанция. Докато преминаваше, астрономите от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико направиха снимки на 2020 BX12. И забелязаха, че не е сам.

Астероидът има своя собствена луна - мъничко дребно нещо с размер само 70 метра.

"Предварителният анализ предполага, че основният астероид е кръгъл обект с диаметър най-малко 165 метра, завъртащ се приблизително веднъж на всеки 2.8 часа или по-малко", съобщават астрономите.

"Сателитът е с диаметър приблизително 70 метра и се върти веднъж на 49 часа или по-малко. Разстоянието между двете тела е поне 360 метра, както се наблюдава на 5 февруари.

Движението на спътника между двете наблюдения, които са направени на интервал ~ 23 часа, предполага взаимен орбитален период от 45-50 часа ."

Всъщност не е толкова странно астероидите да имат свои луни. В основния астероиден пояс има куп астероиди, за които се знае, че имат свои луни, а около 60 близки до Земята астероиди от приблизително 16 400 познати имат поне една луна.

Но тъй като астероидите са толкова трудни за откриване, данните за това колко от тях имат луни са непълни. Някои астероиди дори имат две луни и много рядко се среща двоен астероид, където и двата са с еднакъв размер.

Ние също не знаем как астероидите получават луни. Те биха могли да се образуват заедно, като бинарните звезди; може да са парчета от един и същи сблъсък; или биха могли да се привлекат един друг, докато минават наблизо.

Колкото повече астероиди с луни откриваме, толкова повече можем да разберем за тях.

2020 BX12 е член на групата околоземни астероиди Аполо, които обикалят между земната орбита и отвъд Марс. Предстои да прелети край Марс през юни тази година. Когато отново ще премине край Земята през 2022 и 2024 г., той ще бъде на много по-голямо разстояние от тазгодишното прелитане.

Всъщност 2020 BX12 няма да се доближи до Земята поне в рамките на следващите 90 години, пише Science Alert.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини