От х:

Днес в x:

„Едно време доматите бяха истински“ и „Съсипаха я таза държава“-любими фрази на българите

Има изречения, които изречени веднъж, в годините продължават да живеят свой живот. Наричаме ги лафове или крилати фрази. Българите имаме такива популярни изречения, които даже често ни служат като оправдание за несгодите ни. 
Кои от тях обаче са най-популярни? Центърът за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл“ провери това в последното си проучване.
Става въпрос за отношението на българина към поредица твърдения, превърнали се в  крилати фрази или дори клишета в десетилетията след 1989 г.
„Манталитетът у нас е лош“, „съсипаха я тази държава“ и „преходът у нас продължава“.Това са крилатите фрази, които са най-популярни сред българите.
 Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната самоиронична фраза от социалните мрежи: „съсипаха я тази държава“. Почти всички са убедени, че у нас има мафия. Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са отчетливо мнозинство.
Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Все пак, само 42% казват „никога няма да се оправим“. Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение „манталитетът у нас е лош“. Единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински – за разлика от сега. 
Изследването показва, че над половината от участвалите в анкетата  835 пълнолетни българи смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много. 
45% са тези, за които при управлението на Тодор Живков Живков е било по-добре.
Младите са най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че „никога няма да се оправим“, посочват анализаторите.
 
Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини