От х:

Днес в x:

София заложи супер странни цени в поръчката за чистотата. Печата

"Сега":

Последната мегапоръчка на Столичната община за чистенето на 7 зони на града за над 400 млн. лв. не прави изключение. От конкурсната документация става ясно, че столицата е предпочела да заложи не само общи прогнозни цени за всяка обособена позиция по поръчката, но и единични прогнозни цени за всяка от изпълняваните дейности. Този подход на практика предопределя какви оферти ще бъдат подадени - цените в тях винаги са близки до прогнозните, поради което конкуренция на практика няма и София доброволно се лишава от възможността да спести пари от едно честно състезание.

Мегапоръчката за чистотата покрива 7 зони на града, чиито договори са възлагани през 2015 г. и контрактите изтичат през пролетта на 2020 г. Общата прогнозна стойност на цялата поръчка е 435.8 млн. лв. с ДДС. Това е значително над общата сума за същите тези 7 зони (разместване има само в зона 6) от 2015 г., когато по договорите за чистотата са заложени около 290 млн. лв. с ДДС (точно изчисление отново не е възможно заради зона 6, прехвърлена през 2016 г. на общинското предприятие "Чистота Искър").

 Училище на търг

Статистиката показва, че за последните 19 години са закрити над 1000 школа. Естествено, че са в по-малките населени места, предимно села, и съвсем естествено е, че е заради липсата или намаляващия брой деца.

Общините закриха училищата и с това ангажиментът им към сградата приключиха. Пустите сгради започнаха да се рушат и разпадат, не липсват и крадци. Дворовете пък буренясаха, та дори и децата ги хвана страх да играят на воля.

Сега, видите ли, заради дългове на общините, частните съдебни изпълнители посегнаха и на бившите училища.

Но не стана ясно дали общинарите сами са предложили като обезщетение за дълговете си училищата, или пък ЧСИ сами са си харесали порутените сгради.

"Дневник":

Какво е "порно за отмъщение" и защо жертвите не "си го просят"

Що е то порно за отмъщение -разпространението на сексуално откровени изображения на индивиди, които не са дали съгласието си. Това включва както кадри, направени без съгласието на заснетия (например чрез скрити камери, хакване на телефони или записване на актове на сексуално насилие), така и снимки и видеа, направени в контекста на интимни отношения.

Това е дефиницията на Инициативата за кибер граждански права - американска неправителствена организация, която се бори с този тип насилие. Според нея обаче терминът "порно за отмъщение" е подвеждащ и по-удачен е "недоброволна порнография" (nonconsensual pornography).

Тази практика превръща хората в "сексуално забавление за непознати", като в рамките на дни изображенията, разпространени в интернет, могат да стигнат до семейството, близките, работодателите и познатите на пострадалия, както и да се превърнат в първите

резултати при пускането на името му в онлайн търсачка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини