От х:

Днес в x:

ЕК тресна 1 млрд. евро глоба на Intel

Европейската комисия (EK) наложи рекордна санкция от 1,06 млрд. евро (1,45 млрд. долара) на американския производител на компютърни чипове Intel. Причината са практики на компанията, нарушаващи правилата за свободна конкуренция в границите на Европейския съюз.

Глобата, наложена на Intel, е над два пъти по-голяма от санкцията на Microsoft от 497 млн. евро, която Комисията наложи през 2004 година.

Разследването срещу Intel започна след жалба от страна на основния конкурент на компанията – Advanced Micro Devices (AMD). На база събраните документи ЕК е стигнала до извода, че за периода 2002-2007 година Intel е действала неправомерно и е използвала нечестни практики за увеличаване на пазарния си дял.

Тогава от компанията са плащали на производителите на компютри и търговците на дребно, за да бъдат предпочетени продуктите на Intel. Това обвинение се отхвърля от фирмата и тя заявява, че ще обжалва решението за глобата.

Според ЕК през периода, който е обхванат от разследването, от Intel са плащали на Acer, Dell, HP, Lenovo и NEC, като възнаграждението е ставало чрез скрити отстъпки, в случай че се използват именно техните процесори.

На Media Saturn пък, която притежава най-голямата верига за продажба на електроника на дребно в Европа, е плащано, за да предлага в своите обекти само компютри, в които са вложени чипове, произведени от Intel.

От Intel заявиха, че ще обжалват решението.

„Intel силно възразява срещу това решение. Ние вярваме, че решението е неправилно и игнорира реалността на висококонкурентния пазар на микропроцесори – който се характеризира с непрекъснати иновации, подобряване на производителността на продуктите и понижаване на цените. Абсолютно никаква вреда не е нанесена на потребителите", коментира в съобщение до медиите Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel Corporation.

„Ние не вярваме, че нашите практики са нарушили европейски закон. Естественият резултат от конкурентен пазар, на който има само двама основни доставчици, е това, че когато една компания печели продажби, другата не печели. Генералният директорат на Комисията по въпросите на конкуренцията игнорира, или отказва да приеме значителните доказателства, които противоречат на твърденията в това решение. Ние вярваме, че тези доказателства показват, че когато компаниите се представят добре, пазарът ги възнаграждава, а когато не се представят добре, пазарът действа в съответствие с това", допълва той.
Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини