От х:

Днес в x:

Лондон заплаши да напусне ЕС без преговори

Великобритания може да напусне Европейския съюз без преговори как това да стане по приемлив за двете страни начин и график, ако останалите 27 държави не се откажат от "прекалени финансови претенции". Това заяви министърът за Брекзит в интервю за "Сънди таймс".

Дейвид Дейвис каза, че ако Брюксел продължи да настоява британците да платят 100 милиарда евро като условие за преговори за търговските отношения след напускането на ЕС, Лондон може да напусне преговорите и всичко да затъне в криза от самото начало.

Още не е определена дата за началото на преговорите, включително заради извънредните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, но очакванията са те да започнат на 19 юни. Високопоставени лидери на ЕС са заявявали, че британците ще трябва да платят 60 млрд. евро по вече поети ангажименти към бюджета и програми на съюза, а "Файненшъл таймс" написа, че не е изключено тези претенции да достигнат 100 млрд. евро.

Според Дейвис дори 1 млрд. евро са "твърде много пари" за правителството в Лондон. Премиерът Тереза Мей е казвала, че при изчисляване на сумата за Брекзит "трябва да се вземат предвид и парите, които вече сме платили в миналото" и че останалите в ЕС трябва да платят милиарди евро за британския дял в Европейската инвестиционна банка и други проекти.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини