От х:

Днес в x:

Bank of England освободи за кредити над 170 млрд. евро от британските банки

Няколко от най-големите финансови институции във Великобритания заявиха, че са готови да увеличат кредитирането след обявеното малко по-рано във вторник решение на Bank of England (BoE) да занижи изискванията за капиталите, които трябва да поддържат в резерв.

В съвместно изявление с финансовия министър Джордж Озбърн те казват, че са разговаряли сутринта и са се споразумели "да отделим допълнително капитал в подкрепа на британския бизнес и домакинства в тези предизвикателни времена". В срещата с Озбърн са участвали председатели на бордовете или директори на Virgin Money, Santander UK, HSBC, Metro Bank, Royal Bank of Scotland, Nationwide Building Society, Barclays и Lloyds Banking Group.

Предприетата от централната банка мярка има за цел да смекчи удара за икономиката от решението на референдума от 23 юни страната да прекрати членството си в Европейския съюз. Според изчисленията на Bank of England за допълнително кредитиране може да се освободят 150 млрд. паунда (малко над 176 млрд. евро). В същото време ще се следи мениджъри и акционери да не използват тази отстъпка, за да увеличат дивидентите си.

Още проблеми за паунда и имотите

Това съвпада с поредния срив на британската валута до 31-годишно дъно спрямо долара като илюстрация, че тревогите на инвеститорите за последиците от Brexit не отшумяват. Само във вторник той изгуби 1.3% до $1.3112, което е най-слабият му курс от септември 1985 г. насам и с 12% поевтиняване спрямо курса от 23 юни, деня на референдума. Спрямо еврото поевтиняването е с над 1%, отчасти защото се смята, че еврозоната също ще пострада от Brexit. На най-ниското равнище от 3 години е курсът на паунда спрямо валутната кошница на централната банка.

Проучване в сектора на услугите, огласено във вторник, показва, че в навечерието на вота миналия месец несигурността е достигнала най-ниското си равнище от 3 години, а очакванията на бизнеса слязоха на равнището от 2012 г. Адам Коул от RBC Capital Markets коментира за Reuters, че тези данни нямат пряко отношение към курса на британската валута и че реалният ефект от доверието на бизнеса ще се усети през юли.
След края на търговията в понеделник Standard Life Investments (поделение на големия застраховател Standard Life) обяви, че спира цялата търговия в британския си фонд за имоти – един от най-големите в страната. Като потвърждение за първите сериозни проблеми в сектора след референдума и "изключителните пазарни обстоятелства" във вторник незабавно спря дейността и на имотния UK Property Trust на застрахователя Aviva. В двата фонда има общо 4.7 млрд. паунда (над 5.5 млрд. евро).

Оценките на BoE

Голямото събитие на деня бе изявлението на гуверньора на BoE Марк Карни. Той вече е казвал, че Brexit представлява "най-значимият вътрешен риск за финансовата стабилност в настоящия момент" и във вторник добави "част от тези рискове започнаха да се реализират".

Затова централната банка "ще стори всичко възможно" да има достатъчно наличност за кредитиране. Затова Комитетът за финансова политика към банката уведомява финансовите институции да спрат да трупат капиталов буфер с цел да отпуснат повече средства. BoE изрази загриженост от спада на инвеститорски интерес към британски активи – това може да затрудни финансирането на големия дефицит на Великобритания по текущата сметка – както и от проблемите с бизнес имотите, заради които може да се окаже трудно да бъдат залагани като обезпечение за заеми. Но думите на Карни, че националната валута трябва да мине през "адаптиране", бяха възприети и като позитивен сигнал, че по-евтин паунд може да стимулира износа.

На практика това слага край на обявената от BoE едва преди 7 месеца епоха на икономическа нормалност, написа Financial Times. Управителят Карни прави всичко възможно намаляването в кредитирането да не се дължи на недостиг на средства, предлагани от банките, но извън неговия контрол е това дали британците ще спрат да търсят тези пари. Посланието към домакинствата бе, че централната банка иска "те да се възползват от възможностите след референдума и да са спокойни, че ще бъдат подкрепени от финансовата система".

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини