От х:

Днес в x:

ГЕРБ прогнозира много тежки преговори с РБ за кабинет

Преговорите с Реформаторския блок, който държи последния мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, ще са много тежки, прогнозира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за БНТ в неделя.

Официалните разговори са насрочени за понеделник, а Реформаторите са си поставили срок до вторник да върнат на президента мандата, независимо дали ще е изпълнен.

Досегашният коалиционен партньор на ГЕРБ взе мандата във вторник и по инициатива на СДС реши да направи опит за кабинет въпреки трудностите да му осигури подкрепа. Знак, че опитът може да бъде успешен, се появи в четвъртък, когато премиерът в оставка Бойко Борисов даде да се разбере, че може да участва, като обяви пред медиите в Брюксел, че си заслужава усилието да се продължи животът на Народното събрание, за да се приемат поисканите в националния референдум през ноември промени в избирателната система. ГЕРБ и дясната коалиция веднага започнаха неформални разговори и от двете страни се надпреварваха да уверяват, че шансовете за съставяне на кабинет нарастват. В събота председателят на СДС Божидар Лукарски отправи директна покана към управляващата партия новият кабинет да запази изцяло състава на настоящия. Няколко часа по-късно обаче Борисов рязко смени тона и се върна към първоначалната си позиция - че няма да бъде премиер с мандата на друга политическа сила, министри на ГЕРБ няма да участват и единственото, което може да обещае, е подкрепа за политиките, записани в коалиционното споразумение за досегашното управление.

По неофициална информация промяната в позицията на министър-председателя е настъпила след среща в тесен кръг в петък вечерта, на която е обсъждано поведението на ГЕРБ. Участници в нея са били министри и членове на ръководството на управляващата партия. Основното послание след разговорите, което близките до Борисов политици, а впоследствие и той самият лансираха, беше, че той не може да ръководи Министерски съвет, който не е съставен с мандата на партията му.

Приоритети, срок, пенсии

През властта се влиза през официални вход и с достойнство, а не с апаратни игри, коментира днес пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че най-важните въпроси, от които зависи евентуална подкрепа на ГЕРБ за кабинет на Реформаторите, са приоритетите му и времевият хоризонт на управлението. Хоризонт от две години - до края на мандата на този парламент, ми се струва напълно нереалистичен, но живот от няколко месеца, докато се приемат промените в изборното законодателно, е постижим, каза Дончев.

По-рано Цветан Цветанов пък коментира, че основният въпрос, който може да спъне постигането на съгласие, е изискването на Обединените патриоти (НФСБ, ВМРО и "Атака") за увеличение на минималните пенсии на 300 лв. ГЕРБ категорично не приема подобна идея с аргумента, че тя ще се отрази негативно на стабилността на пенсионната система. Именно това условие беше изтъкнато като официалната причина управляващата партия да откаже на Патриотите преговори за съставяне на кабинет с мандат от тяхно име. В същото време вчера от името на СДС Божидар Лукарски декларира, че е готов да приеме искането за пенсиите, и изрази оптимизъм, че може да се постигне консенсус по темата с останалите формации от управляващото мнозинство. Той допълни, че подкрепя и останалите условия на Патриотите - затягане на границата срещу бежанската вълна и борба с битовата престъпност.

Има ли трети партньор

Въпреки анонса на мандатоносителя третият потенциален партньор в бъдещо управление - Обединените патриоти, даде разнопосочни сигнали за евентуалното си участие. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че не вижда шанс за нов кабинет и няма смисъл да се удължава животът на парламента, за да се правят напълно неприемливи промени на законодателството към мажоритарен вот.

В разпратена до медиите позиция по-късно НФСБ обяви, че се разграничава от мнението на Каракачанов, без да уточнява по кои въпроси, и го обвини в "партиен егоизъм и рушене на коалиционните отношения". До момента "Атака" по никакъв начин не е заявила позиция по преговорите.

На фона на задочната размяна на реплики между Патриотите тази сутрин Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ има "изключително конструктивен диалог" с трите формации в коалицията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини