От х:

Днес в x:

Нова реформа в Куба

Кубинските власти оповестиха поредната реформа след избирането за държавен ръководител през февруари тази година на брата на Фидел Кастро - Раул, предаде Асошиейтед прес.


Те решиха да дадат възможност на хиляди кубинци да станат собственици на държавните жилища, които в момента обитават под наем. Първият указ, официално публикуван след избирането на Раул Кастро за държавен ръководител, установява правилата, в съответствие с които кубинци могат да задържат жилищата си, след като напуснат постовете си.

Мярката се отнася най-вече за военните, работниците от захарната промишленост, строителите, учителите и лекарите. Указът може да се окаже основата за по-широка реформа на жилищния сектор, отбелязва Асошиейтед прес.


Агенцията цитира кубинския икономист Оскар Еспиноса Чепе, че реформата представлява един вид "узаконяване на ничия земя". След избирането на Раул Кастро за държавен ръководител, кубинското ръководство обяви серия от промени.

Властите отмениха забраната за продажба на компютри, DVD-плейъри и редица електроуреди и разрешиха на кубинците да притежават мобилни телефони и да отсядат в хотелите, които досега бяха предназначени само за чуждестранни туристи.


Те също така започнаха да раздават неизползвани земи на фермери частници с цел да увеличаване на селскостопанската продукция и реформираха системата за определяне на заплащанията, като обвързаха размера на възнагражденията с производителността на труда и крайния продукт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини