От х:

Днес в x:

Обувки на 40 000 години

Хората са носели обувки преди поне 40 000 години, показва изследване на Ерик Тринкхаус и Хун Шан от университета "Вашингтон" в Сейнт Луис, Мисури, цитирани от сп. "Ню сайънтист".

Учените са направили откритието, докато са изследвали кости на малките пръсти на краката от 40 000-годишен скелет в пещерата Тянюан близо до Пекин, Китай.

Те са измерили формата и плътността на костите и ги сравнили с тези на краката на американски граждани от XX в., на инуити от късната праистория и на други коренни американци от късната праистория.

Обувките променят походката на хората. Когато има твърда подметка, малките пръсти се огъват много по-малко, отколкото когато човек е бос и по-малка сила се предава през костите. Това води до очевидни различия при трите групи популации.

Тринкхаус казва, че малките пръсти на краката на съвременните американци са хилави, докато босите коренни американци са имали силни и мускулести малки пръсти на краката.

Инуитите, които са носели обувки, са някъде по средата. Двамата учени са установили, че костите на малките пръсти на краката на човека от Тянюан са били сходни с тези на инуитите, което сочи, че пещерният човек редвовно е носел обувки.

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини