От х:

Днес в x:

10 млн. частни инвестиции в Баните за 4 години

    Над 10 милиона лева са вложенията в Минерални бани, направени от частни инвеститори през последните 4 години. Това съобщи кметът втори мандат на родопската община Мюмюн Искендер при откриването на оранжерийния комплекс „Аида Ботаник“.

    Инвеститорите са вложили парите си основно в рехабилитационни центрове и спа комплекси, както и в оранжерии, в които използват термалните топли води на района.

    Новата оранжерия за цветя и храсти в Баните също ще разчита на термалните води. Тя е изцяло компютъризирана. Изградена е по проект по Трансгранично сътрудничество България-Гърция. От българска страна участници са Министерството на енергетиката, община Симитли и Минерални бани, а от Гръцка Децентрализираната администрация на Македония Тракия - Дирекция води , няколко Гръцки университета, Регион Централна Македония и община Самотраки.

    Проектът за оранжерията е на стойност около 700 000 лева. В нея ще се произвеждат растения за нуждите на парковете, градините в Минерални бани и кметствата на общината, поясни Искендер.

    За момента са назначени четирима работници-трима помощници и управителка-ландшафтен специалист. Оранжерията ще се ръководи от кадър на Хасковската професионална гимназия по дървообработване и строителство. „Тя е много силно попадение за развитието на оранжерията ни“, посочи Искендер. Всичко, което се произвежда и е излишно ще се продава като продукция, каза още кметът.

    Преди да пререже лентата на оранжерията Мюмюн Искендер откри официално и новия парк в центъра до църквата „Св. Георги“. Той е изграден също по проект по Програмата за развитие на селските за около 1, 300 млн.лева. Паркът е оборудван с фитнес на открито, има нов детски кът, но едно от най-интересните и атрактивни места, също предназначено за децата е зоната с къщичките за книжки и за играчки. Там всяко дете може да остави прочетено вече книжле и да вземе друго, или пък да да си поиграе с нова играчка, като остави своята.

    „Някои режат ленти преди изборите, ние пък решихме да е след тях, за да се види, че общинската администрация е работила сериозно през последните години.“ ,посочи кметът Искендер.

    Той благодари на екипа си и коментира, че има още спечелени проекти, чиято реализация е на различни етапи. Управникът на баните даде като заявка за следващите 4-години управление, които му предстоят, че ще наблегне основно на развитието на спорта и подобряването на средата, която ще даде възможност на децата и младите хора на баните да спортуват за здраве. В тази връзка Искендер отбеляза, че до края на втория му мандат ще има общо 6 нови парка и градини в Баните и селата на общината.

    Той благодари на екипа си за свършената работа и посочи: Бих искал всеки един от вас да има ножица и да реже лентичката с мен,  защото вие сте заслужили за това, което свършихте!“

    След прерязването на лентата парка огласиха певиците от ДВГ „Изворче“ към читалище „Заря1957“

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини