От х:

Днес в x:

Касата с вето за новите лекарства

Днес пред Надзорния съвет на здравната каса предстои тежко решение. Дали да одобри мерките за по-ефективно изразходване на средствата, които му предлага ръководството на НЗОК. Както вече "Стандарт" писа, една от тях е въвеждането на мораториум за нови медикаменти в списъка, който плаща здравната каса през 2015 г. Вижте какви са другите идеи на НЗОК, както и какво смятат пациентите за мерките.

Забраната за включването на нови лекарства през 2015 г. в списъка, който плаща НЗОК, не е единствената идея за рестриктивни промени. Причината за предлагането на драстичните мерки е постоянното нарастване на разходите на касата за медикаменти и болници. Пациентите обаче категорично не са съгласни с подобен подход на орязване на достъпа до съвременно лечение заради недостига на средства.

Освен забраната за плащане на нови медикаменти за рак, диабет, паркинсон, множествена склероза и всякакви други тежки хронични заболявания, от НЗОК предлагат въвеждане на задължителни отстъпки от фирмите. Те трябва да са за иновативните медикаменти и има възможност да не са само финансови, но и под различни механизми -например в натура

Тази стъпка се обсъжда от началото на годината. На нея се съгласиха дори от фармаиндустрията, въпреки това и до ден днешен не беше въведена. По тази причина разходите за лекарства нарастват, а за овладяването им се предлагат и неприемливи мерки, които засягат пряко лечението на хората. Такава е включването на нови диагнози за домашно лечение да се прави веднъж на 2 г., вместо всяка, както е сега. Освен това да се увеличи срокът за оценка на иновативни лекарства от 60 до 180 дни, както и да се въведе допълнителна оценка на ефекта от ползването им. Също така НЗОК да има възможност да отказва включване на лекарства, които да плаща. Причината за предлагането на рестриктивните мерки е очакваният дефицит на здравната каса от 196 млн. лв. в края на годината.

На 1.8 млрд. лв. възлизат разходите на касата за пациентите до края на юли тази година. Те са по-големи в сравнение със същия период на 2013 г. с 236 хил. лв., или 14,5%. От тях най-голям е харчът за болниците. Общо 1.9 млрд. лв. се очаква да глътнат болниците до края на годината, заедно с разходите за медицински изделия и лекарства за рак в тях. Въпреки че разходите за клиниките наскоро бяха увеличени с още 200 млн. лв. от първата актуализация на бюджета на касата, за тях ще трябват още 162 млн. лева в края на годината, отчитат от касата. На второ място са разходите за медикаменти за домашно лечение - 381 млн. лв. за първите 7 месеца и 618 млн. до края на годината.

Очакваният недостиг за лекарства в края на 2014 г. е около 90 млн. лв. С вътрешни преразпределения касата може да покрие около 80 млн. лв. от преразходите и да й останат да плаща на болници и фирми още 117 млн. лв. Ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран отново, тези средства ще се прехвърлят за плащане през 2015 г., отчитат от там. Затова от НЗОК искат и втора актуализация на парите си - този път със 100 млн. лв.

 В Унгария и Полша мораториумът е 2 г.

Предлагаме за обсъждаме в Надзорния съвет на НЗОК становище, което е изготвено въз основа опита на здравноосигурителните фондове в Унгария и Полша. Там е сложен мораториум върху заплащането на нови лекарства и разкриването на нови лечебни заведения със срок от 2 г. През този период се прави задълбочен анализ на това, което заплащат фондовете, на ефективността от финансирането на всички лекарства и на възможността на обществените фондове да поемат нови. Тъй като НЗОК разполага с достатъчно широка палитра от медикаменти, които заплаща, предлагаме тези промени, заедно с Министерство на финансите, за да се въведе регулация при включването на нови молеули в списъка. Дали те ще бъдат приети от Надзорния съвет е друг въпрос. Дори това да се случи, прилагането им зависи от новия парламент, тъй като е въпрос на политическо решение, което няма как да предвидим какво би било.

ПАЦИЕНТИТЕ

Да измираме ли, за да няма проблеми?!

Д-р Станимир Хасърджиев,

председател на Националната пациентска организация (НПО)

За първи път аз виждам ясно и недвусмислено формулирано, че в България да оживееш от заболяване е проблем и грях. Както и че единственият начин да се решат тези проблеми е да се въведе мораториум, с цел хората да измрат. Скандален е фактът, че българите трябва да измират, за да няма проблеми държавата. По тази причина ние попитахме политиците дали ще подкрепят въвеждането на мораториум върху новите лекарства през 2015 г., както се предлага в този документ. За наше щастие от ГЕРБ категорично заявиха, че няма да допуснат това. От БСП обаче бяха доста уклончиви в своя отговор и не стана ясно какво точно искат.

Обричат болните българи на гибел

Иван Димитров,

председател на Български пациентски форум (БПФ)

Има ли нещо, което лимитира качественото лечение на българския пациент, няма как ние, като пациентска организация, да го подкрепим. Документът, който се разпространява в момента, обрича българския пациент на гибел. Това е категорично недопустимо през ХХI век в европейска държава. За да се изразходва ефективно публичният ресурс, касата трябва да има контролна функция, а не да бъде само платец на услуги. Сега тя плаща по документи на болниците, без да проверява дали дейността им е реална. Принципалът, който трябва да проверява за качество на услугите им, не го прави. Или ако го направи, не следва нищо от това. Няма как касата да бъде ефективна, докато работи по този начин.

 

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини