От х:

Днес в x:

Кандидати два часа на шиш, всички стават за директор

Бъдеща директорка се уплаши от обектива и побърза да се скрие от журналистите

6-ма кандидати за директорска длъжност на общински училища в Хасковско бяха въртени два часа на шиш в труден тест за проверяване на управленския им потенциал. Въпросникът с 50 точки бе попълван в продължение на два часа в Дома на учителя в Хасково под надзора на специална комисия, водена от експерта в РИО Иван Ванчев. Утре той ще прави и финалното устно препитване. До него изненадващо стигнаха и 6-имата кандидати. Изненадващо, защото поне трима от изпитваните се оплакаха, че тестът е с високо ниво на сложност и изисква безкрайно ровене в нормативна база в областта на народната просвета.

„За обикновен учител, който се подготвя в свободното от работа и домакински задължения време, е доста натоварващо“, откровено сподели учителката по биология Христина Петкова, кандидат за ОУ в село Синапово, общ. Тополовград. Най-много я затруднили въпроси, свързани със закона за обществените поръчки и закона за държавния бюджет. Съвременните мениджъри, в които са се превърнали директорите, обаче се занимават както с бюджети, така и с възлагане на поръчки.

С тях по-лесно се справят тези, които вече са директори. Като лесен прецени въпросника настоящата и мераклийка за бъдеща директорка на СОУ „Неофит Рилски“-Харманли Боряна Петрова. Дамата излезе първа. Повече от изпита я изплаши репортерският обектив и тя за норматив се скри зад ъгъла на сградата. Г-жа Петрова бе един от кандидатите с конкуренция, при това в лицето на своя заместник Антоний Янков. Другата двойка претенденти бяха за стамболовското село Силен. Юскяр Бекир се съревноваваше с колегата си Димитър Марков.

Цитираната вече учителка Христина Петкова и кандидатът за ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Черноконево Милко Милков са единствените кандидати за школата си.

Лесен или не, тестът е издържан със средно 70 %, потвърди изпитващият Иван Ванчев. За да илюстрира сложността на изпита, присъстваща пратеничка на МОН разкри един от въпросите - колко вида училища има в българското образование? Общата култура докарваше само до начално, основно, гимназия, специално, помощно, държавно общинско, частно и........доста далеч от верните 16 ( ! ) разновидности учебни заведения.

Както виждате, не всеки може да стане директор, обобщиха изпитващите.

Г.Христов

За г-жа Христина Петкова успешното полагане на изпита изисква солидна подготовка
Юскяр Бекир е кандидат за училището в село Силен
Изпитващият Иван Ванчев отчете високи резултати на теста
Пратеничка на МОН пък илюстрира неговата сложност
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини