От х:

Днес в x:

15 °C

Кандидати два часа на шиш, всички стават за директор

Бъдеща директорка се уплаши от обектива и побърза да се скрие от журналистите

6-ма кандидати за директорска длъжност на общински училища в Хасковско бяха въртени два часа на шиш в труден тест за проверяване на управленския им потенциал. Въпросникът с 50 точки бе попълван в продължение на два часа в Дома на учителя в Хасково под надзора на специална комисия, водена от експерта в РИО Иван Ванчев. Утре той ще прави и финалното устно препитване. До него изненадващо стигнаха и 6-имата кандидати. Изненадващо, защото поне трима от изпитваните се оплакаха, че тестът е с високо ниво на сложност и изисква безкрайно ровене в нормативна база в областта на народната просвета.

„За обикновен учител, който се подготвя в свободното от работа и домакински задължения време, е доста натоварващо“, откровено сподели учителката по биология Христина Петкова, кандидат за ОУ в село Синапово, общ. Тополовград. Най-много я затруднили въпроси, свързани със закона за обществените поръчки и закона за държавния бюджет. Съвременните мениджъри, в които са се превърнали директорите, обаче се занимават както с бюджети, така и с възлагане на поръчки.

С тях по-лесно се справят тези, които вече са директори. Като лесен прецени въпросника настоящата и мераклийка за бъдеща директорка на СОУ „Неофит Рилски“-Харманли Боряна Петрова. Дамата излезе първа. Повече от изпита я изплаши репортерският обектив и тя за норматив се скри зад ъгъла на сградата. Г-жа Петрова бе един от кандидатите с конкуренция, при това в лицето на своя заместник Антоний Янков. Другата двойка претенденти бяха за стамболовското село Силен. Юскяр Бекир се съревноваваше с колегата си Димитър Марков.

Цитираната вече учителка Христина Петкова и кандидатът за ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Черноконево Милко Милков са единствените кандидати за школата си.

Лесен или не, тестът е издържан със средно 70 %, потвърди изпитващият Иван Ванчев. За да илюстрира сложността на изпита, присъстваща пратеничка на МОН разкри един от въпросите - колко вида училища има в българското образование? Общата култура докарваше само до начално, основно, гимназия, специално, помощно, държавно общинско, частно и........доста далеч от верните 16 ( ! ) разновидности учебни заведения.

Както виждате, не всеки може да стане директор, обобщиха изпитващите.

Г.Христов

За г-жа Христина Петкова успешното полагане на изпита изисква солидна подготовка
Юскяр Бекир е кандидат за училището в село Силен
Изпитващият Иван Ванчев отчете високи резултати на теста
Пратеничка на МОН пък илюстрира неговата сложност
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини