От х:

Днес в x:

Малко лицеви опори вместо чаша кафе

Милиони хора по целия свят ежедневно посягат към кафето и то най-малко по веднъж на ден. Някои приемат пиенето на кофеиновата напитка като приятен навик, докато други се възползват от нейния ефект за повишаване на енергията и бдителността. Дали обаче чашата кафе е най-добрият начин човек да се разсъни сутрин?

Писателят Грегори Фаренщайн смята, че 30-секундната тренировка с висока интензивност (като лицеви опори, например) е по-ефективна, отколкото консумацията на кофеинова напитка. Той прилага този метод всеки път, когато се почувства сънлив. Грегори открил, че упражненията му дават два пъти по-голяма енергия, отколкото чаша кафе.

Колкото до умствения тласък, писателят смята, че тренировката също има по-голямо въздействие върху мисловната дейност, отколкото кафето. За да се опита да докаже твърденията си научно, Грегори Фаренщайн оценил своите когнитивни функции чрез сайта mind.com. Той попълвал различни тестове – веднъж след тренировка и втори път – след консумация на кафе.

Резултатите показали, че когнитивните функции на човек се увеличават с 6 на сто след прием на кофеин и с 12 на сто след физически упражнения. Кафето обаче има по-добър ефект върху краткосрочната памет, която е подобрена с 26 на сто в сравнение с 16 на сто при тренировката, пише вестник Daily Mail.

Наскоро стана ясно, че най-доброто време за пиене на кафе не е непосредствено след събуждане, а няколко часа след това. Това е така, защото веднага след сън тялото не е толкова податливо на ефектите на кофеина. Това може и да е едната причина, обясняваща защо сутрин интензивните упражнения действат по-ободряващо, отколкото кафето.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини