От х:

Днес в x:

Има ли пилот в самолета?

Ситуацията никак не се видяла смешна на пасажерите. След като посетил тоалетната, командирът се опитвал да отвори блокиралата врата на кабината, а вторият пилот се опитвал да стори същото отвътре. Опитите им продължили дълго и безуспешно. Вратата не се отваряла въпреки задружните им усилия да я разбият и за всички станало ясно, че самолетът е без пилот.

Според част от публикациите паника не е възникнала, според други е имало паника сред пътниците. Все пак хората се тревожат от едната турбуленция, а като виждат, че никой от пилотите не е на работното си място, няма как да мине без реакции. В крайна сметка вторият пилот се свързал с наземните служби и поискал извънредно кацане. След като се приземили, към битката с блокиралата врата се включили инженерите. Ремонтът отнел около три часа, след което самолетът продължил по курса си.

Това се случило наскоро на борда на самолет на Air India AI 403, който летял от Делхи за Бангалор. Което стимулирало медиите да поровят и ето какво изровили. Преди около месец пилотите на Airbus-320 на същата компания, със 166 пасажери на борда, решили да подремнат. Тук отваряме една скоба, за да кажем, че преуморени пилоти, умиращи за сън, периодично стават материал за медиите в различни точки на земното кълбо. В конкретния случай и двамата дружно напуснали кабината и се оттеглили в първа класа, където останали 20 до 40 минути, според пътуващите. Летците обаче не оставили самолета да лети безконтролно. Преди да се оттеглят да подремнат, те провели бърз инструктаж на двете стюардеси, като им обяснили как лети самолетът и кои копчета по-добре да не пипат. Едната от стюардесите все пак натиснала копче, докато пилотите липсвали. За късмет тя включила автопилота. Колко време преди това самолетът е летял без каквото и да управление, не се знае. Всичко завършило благополучно за пътниците - командирът и вторият пилот се върнали по местата си и полетът завършил нормално. За пилотите и стюардесите историята не завършила така добре, нарушението им е тежко. Започнала проверка в компанията, а те били отстранени от работа, докато тече проверката.

Това обаче заприличало на шикалкавене и отново привлекло вниманието на медиите. И ето какво изровили те. Летците в тази компания май заспивали по време на полет не за първи път. През 2008 рейс IC 612 Дубай - Джапур - Мумбай прелетял 600 км след крайната точка на маршрута, защото уморените пилоти заспали дълбоко. Събудили ги диспечерите, които видяли, че самолетът със стотици пътници не се снижава. В крайна сметка летците се събудили и приземили машината. Air India така и не признават случката – никакви 600 км, били 15-20, никой не е спал в кабината - диспечерите загубили връзка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини