От х:

Днес в x:

Кризисният център за жертви на насилие спря работа, търси се финансиране

Кризисният център за жертви на домашно насилие, който се помещава в бившата Марбас болница временно затвори врати. Центърът не работи от края на февруари поради липса на средства. Той бе създаден по проект на "Български център за джендър изследвания", чиято дейност е приключила преди повече от година.

Още 12 месеца социалната услуга е била осъществявана с подкрепа на спонсори, поясниха от хасковския клон на "Български център за джендър изследвания". Центърът е с капацитет 14 потребители. Той разполага със 7 стаи с отделни бани, всекидневна, трапезаия, кухня.

"Търсихме различни начини за финансиране, за да продължи центърът работа след края на проекта. Имахме срещи и с кмета на Димитровград Иво Димов, на когото съм благодарна за помощта и съдействието, за да продължи да се развива тази социална услуга. Тя е важна не само за жителите на общината, но и за региона като цяло", коментира Петя Петкова от "Български център за джендър изследвания". Тя припомни, че центърът дава подслон на лица, жертви на насилие, които трябва да бъдат изведени от домашната среда.

От Община Димитровград информираха, че вече е внесен проект във фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.Чрез него се настоява за осигуряване на финансиране дейността на Кризисния център в рамките на половин година. До края на юни 2017 г. ще стане ясен резултата.

Допълниха, че към момента центърът не може премине на делегирана от държавата дейност. За да стане това трябва да бъде намален капацитета на други социални услуги в община Димитровград и да се направи т.н. компенсиран бюджет. На този етап обаче това не е възможно, тъй като останалите социални дейности са строго разчетени, поясниха експерти.

Припомняме, че Кризисния център бе открит през октомври 2014 г. в резултат от сътрудничество на Фондация "Български център за джендър изследвания", Община Димитровград и посолството на САЩ у нас. За церемонията в Димитровград пристигнаха посланикът на САЩ в България, както представител на и Европейското командване на САЩ у нас.

Проектът бе финансиран от програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Да
    Данчо
    2 -5
    14:54, 6 апр 2017
    На мен ми звучи като безплатен хотел.
  • 2
    Си
    Сия
    8 0
    15:17, 6 апр 2017
    Да не дава Господ да попаднете в ситуация, ваш близък да заплашва живота ви и този на детето ви и това да продължава дълго време! Всеки, преживял тормоз знае за какво говоря, така че не се подигравайте с темата. Един такъв център е нужен, без значение къде се намира, дано този да оцелее...
  • 3
    Ни
    Николова
    7 0
    15:30, 6 апр 2017
    До Г-н Данчо:
    Господине, да не дава Господ да разберете как се чувства постоянно малтретирана жена.Системно бита и развила чувство за тревожност и вина. Жена отглеждаща детето си , което присъства на всички сцени. Добре ,че има такива центрове за да могат ако съберат кураж жените да потърсят съдействие. Аз лично съм работила в подобен вид център и резултатите са повече от успешни, но с Вашето простовато изказване едвали ще го разберете.Дано по-скоро се намерят спонсори.

    • Да
      Данчо
      0 0
      12:16, 7 апр 2017
      И какво като отиде в такъв център – мъжът и ще я намери и отново ще я бие. Има си закон за такива неща и това е работа на полицията. Ставал съм свидетел как пиян мъж тормози жена си. Обадих се на полицаите, те дойдоха и хвърлиха един здрав бой на мъжа.
      Дори и да е хубаво да има такъв център, много добре знам как ще се използва – не по предназначение. Защото всеки гледа да свие някой лев.

      И моля без обиди, защото ако се наричаме простаци един-друг, до никъде няма да стигнем.
  • 4
    Ни
    Николай
    1 -2
    22:38, 6 апр 2017
    Създават си изкуствено работа ....... не функционира така както трябва (по добре да го няма )
  • 5
    Ти
    тити
    4 0
    23:47, 6 апр 2017
    "Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек е ставал свидетел или познава някой, пострадал от насилие в дома си, сочи статистиката у нас. Жертвите не търсят помощ от самото начало - вярват, че нещата ще се променят.

    Не винаги обаче жертви на домашно насилие са жени. Децата по смисъла на закона са пострадали, дори само когато са били свидетели на акт на домашно насилие. Понякога мъжете - и млади, и възрастни, също търпят насилие в дома си."
    Дадени са много хиляди левове да цялостен ремонт и обзавеждане на помещенията за персонал и още какво ли не.
    Аз искам да знам на колко души е помогнал за периода в който е работил този център за да разберем дали не е просто дупка за усвояване на средства а това ще е много жалко, ако е така, защото има много хора нуждаещи се от такава ;помощ да си стъпят на краката!
Последни новини