От х:

Днес в x:

Авторът на книгата за казармата Илия Вълев: У нас трябва да има поне военно обучение!

    Премиерата на своята първа книга - „Младежки страсти, мъжки времена" направи в Димитровград етнографът д-р Илия Вълев. 31-годишният димитровградчанин живее и работи във Велико Търново, работи в Регионален исторически музей Велико Търново и преди месеци стана доктор. Темата на дисертацията вече е превърната в книга, изследваща за пръв път т.нар. наборна служба и ролята й в живота на българите по времето на социализма.

    За произведението на Илия Вълев говори дългогодишният музеен работник Галя Чохаджиева. Тя подчерта, че макар и много млад той задълбочено и увлекателно изследва темата, която до момента не е била разработена от учените у нас.

    Авторът прави над 100 интервюта, провежда редица срещи в различни краища на България и събира спомени на мъже, служили в казармата по времето на социализма. Книгата ще бъде полезна, както за военните историци, така и за културолозите, а също и за обикновенния читател, защото е написана на достъпен език, убедена бе Галя Чохаджиева.

    Илия сподели, че едно от предизвикателствата да напише книгата е факта, че самия той не е ходил в казарма. Това още повече го провокирало да се зарови в темата и да се запознае отблизо с нея. Идеята тръгнала от изследване на обичая Коледуване, който в миналото е бил свързан с възмъжаването на момчетата.

    Д-р Илия Вълев бе убеден, че в днешно време момчетата трябва да имат военна служба или военно обучение, макар и няколко месечно. Това е важно за израстването им като мъже, а и за придобиване на начални познания, които могат да опазят човешки живот. "За мен полагането на клетва от младежите е много важна, тя възпитава в патриотично отношение към страната ни", смята етнографът.

    Много приятели, близки и роднини поздравиха Илия с излизането на първата му книга и му пожелаха още нови творби. Танцов поздрав поднесе племеницата Жаклин, която е част от балетна школа "Галаксико".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини