От х:

Днес в x:

Професор по рибарство: Срам ме е! Нямам сефте!

Професор Щерев кахърен: Няма риба

„Направо ме е срам! Нямам сефте! Вече трети месец нищо“, оплака се пред Haskovo.net професорът по рибарство и аквакултури Щерю Щерев. „Кахърът е повсеместен. Не кълве по Марица, на Ивайловград, на Арда, на Тракиец. Какво се случва с тази природа, направо не знам“, тюхка се майсторът на въдицата.

Но уточнява, че той по принцип гони само едрата риба – шаран, по-рядко сом. „Дребната не ми е интересна“, признава професорът по рибарство.

„Рибата поголовно е намаляла. Шаран няма. Има, но дребен. Хващат по 700-800 грама шаранчета на Тракиец. Това са подозрителни размери, би трябвало да връщат тази риба обратно в язовира. Но повечето не го правят“, признава вината на колегите си Щерю. „Ако хванеш 10 кила риба, вземи си два-три, другите пусни“, съветва той.

Но най-големият душманин на рибата е бракониерът. „Пълно е с токаджии, мрежари, ужас! Онзи ден снимахме едни на Арда. Какво могат да направят от ИАРА? Те са трима човека, двама от които са непрекъснато на Ивайловград. Даже да им се обадя, докато дойдат, мрежарите са духнали. Няма управия!“, тюхка се професор Щерев.

Той има дългогодишен рибарски стаж. „Повече от 50-годишен“, казва, помолен да изясни броя на рибарските си години, но по възможност те да са по-малко от 100.

„И ще изкарам още 50 години с въдица в ръка, само слуката да не ме оставя. Като тая година – трети месец без сефте! Срам!“

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини