От х:

Днес в x:

Неумито село реве от безводие

Безводието тормози селата в Хасковско

Повече от месец в харманлийското село Върбово не могат да се умият. Буквално. Селото е без вода в жегите, а в много редките случаи когато се появява, налягането не е достатъчно дори да напълни бойлера, оплакват се върбовци в сигнал до Haskovo.net. “Не можем един душ да си вземем, а жегата е 40 градуса. Имаме жени с малки деца, бременни. Какво искат, да ни уморят ли“, емоционално възкликна Николай Добрев, жител на селото. Безводието през лятото е хронично, но никога не е било зле колкото сега, твърди той. Селяните закърпват положението с вода от гераните. На места тя изглежда чиста, на места направо мътна, но и едната и другата не е тествана за химия и микробиология. Младите купуват на поразия минерална вода, старите-преваряват. Въпросът е докога.

За разлика от много други села те имат отговор на този въпрос-1-ви септември, коментира управителят на областното ВиК инж. Петко Стойчев. Проблема на Върбово е проблем на останалите села-стари етернитови водопроводи, които се пукат на поразия. Особено в триъгълника Александрово-Брягово-Константиново, но за там няма даже проект за нов водопровод.А за Върбово има. „Лешниково, Иваново и Върбово са на един лъч, чиито водопроводи ще бъдат сменяни по проекта за водоснабдяване на село Бисер. Кметът Лисков каза, че ремонтът почва от 1-ви септември“ уточни Стойчев, като добави, че ВиК може да бъде само ремонтна група. „Водните“ не могат да кандидатстват за финансиране по проекти, това могат да сторят само общините.

В Харманли имат проект, но датата 1-ви септември бе оспорена от
замкмета на общината Гено Генев. Той уточни че става дума за два проекта. Единият е за водоснабдяване и канализация на Бисер и подмяна на водопровода за Лешниково и в крайна сметка и на Иваново, откъдето и двете села черпят вода.

Вторият е за Върбово, който също е снабдяван от Иваново, но сега това ще стане от много по-близкия Орешец, само на 5 км.

„Проектът е готов. Имаме пари. Чакаме само разрешение от Земеделското министерство и почваме“ обеща Генев. Освен 5 км водопровод, проекта включва и изграждането на нови резервоари, помпи и др технически съоръжения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини