От х:

Днес в x:

161 белоглави лешояди бяха преброени в Източни Родопи

По време на осмото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканите, което бе организирано на 1 декември 2012, в долината  на р. Арда бяха преброени 161 белоглави лешояда. Миналата година броят им бе 150.

Организатор на преброяването е Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с природозащитни организации от България, Сърбия и Гърция.

18 екипа участваха в преброяването на лешоядите в Източни Родопи. Сред тях бяха  членовете на Екоклуба  при читалище „Обединение” - гр. Кърджали и експертът по дива природа на проекта „Новото тракийско злато“ Христо Христов. Те преброяваха белоглави лешояди в района на Защитена местност Големия сипей.

Преброяването на лешоядите в Източни Родопи бе част от природозащитна бригада, организирана от БДЗП в Природозащитния център „Източни Родопи” с финансовата подкрепа на „Новото тракийско злато”. В нея се включиха над 40 доброволци. В периода 30 Ноември – 2 декември те довършиха ремонта на площадката за подхранване на лешояди край град Маджарово, почистиха туристическата инфраструктура в района и участваха в преброяването на белоглавите лешояди по долината на река Арда.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини