От х:

Днес в x:

500 лв глоба за риболов без билет, рибарите хукнаха да стават законни

Хубавите рибки могат да вкарат притежателите им в големи разходи

До 500 лв ще е глобата за риболов без билет. Толкова ще е санкцията за останалите най-чести прегрешения на въдичарите-ловуване с повече пръчки от разрешените, нощен риболов, надвишаване на допустимите 3 кг уловена риба. Драконовските глоби са валидни от миналия понеделник. Новият закон за рибарството увеличи санкциите за нередовните рибари от 2 до 5 пъти. Страхотен наплив от желаещи да си закупят билет регистрира местната Инспекция по рибарство и аква култури. За 7 месеца от началото на годината са продадени 8 353 билета. За сравнение, за зялата 2011-та са продадени около 7500 билета. Годишният билет струва/все още/ едва 25 лв. Разликата до 500 лв обяснява ентусиазма на рибарите да станат законни. За тинейджърите от 14 до 18 години, билета пък е на половин цена. 

Най-брутално за рибарите обаче е изискването ИАРА да отнема въдиците на всеки хванат „в крачка“. Тоест освен глобата, въдичарят се разделя с такъмите, които се конфискуват в полза на държавата. 

Санкциите скачат за всички видове прегрешения в риболова. Бракониерите ще се бъркат с 1500 до 3000 лв, вместо досегашните от 300 до 600. Когато бъдат заловени, разбира се. 

Относителен недостатък на закона е, че не се е погрижил да пресече варварството с електрическия риболов. Според шефа на ИАРА д-р Милчо Милчев, дори само транспортирането на подобен уред е престъпление, защото той на практика не може да бъде използван за нищо друго освен за бракониерство. 

Хващането на бракониерите обаче ще продължи да бъде голям проблем, защото понастоящем ИАРА Хасково разполага с цифром и словом с 5 щата за инспектори. 1 от тях е в продължителен отпуск и на практика, за 2200 водоема в хасковска област отговарят едва 4-ма души. Допреди 2 години щатовете за хасковско бяха 9 и се преценяваха за достатъчни. Без обяснения обаче, те бяха орязани наполовина от няколкото чистки в системата. Впрочем щатното разписание за ИАРА в национален мащаб не се е променило-300 души. По рано обаче инспекторите бяха 214, останалото бе администрация. Сега инспекторите са около 100.

Г.Христов

Малките рибета са забранени за лов
Законът позволява на хората на д-р Милчев да бъдат много лоши
ИАРА ще прави склад за въдици
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини