От х:

Днес в x:

ВУЗ-ове се цакат с доценти за да привлекат студенти

ВУЗ-овете ги желаят почти колкова, колкото кандидатите желаят тях

Част от висшите училища в България командироват свои преподаватели, дори и доценти, за да рекламират учебните си заведения. Днешната кандидатстудентска борса в Хасково пък бе открита от преподавателят от Лесотехническия университет в София доцент Димитър Георгиев. Веднага след тържествената церемония на която присъстваше шефът на хасковското РИО Иван Панайотов и доц. Борислав Попов управител на центъра за кандидатстудентска подготовка и информация, 27 ВУЗ-а разпънаха „сергиите“. Предлагаха се лъскави безплатни диплянки, методически помагала, литература, изпитни тестове, справочници-въобще всичко което е от полза при кандидатстване в съответния ВУЗ. Изпитите за всеки университет са различни, така че кандидатите взимаха тестове за по няколко учебни заведения. Те не бяха безплатни.

Обичайно, на щандовете присъстваха хора от „учебен отдел“ на съответния ВУЗ. Отговаряха на всички въпроси-от таксите за предварителните изпити и необходимите документи за кандидатстване, до кои преподаватели ще водят дисциплините и каква реализация ще имат вече завършилите студенти. Част от ВУЗ-овете не се задоволяваха да получат интерес, а направо си го търсеха. Техни представители се разхождаха между щандовете и се спираха пред по-многолюдните. Там предлагаха на децата да видят и нещо различно. Почти като на пазар.

Най-голям интерес акумулираха софийският „Св. Климент Охридски“, пловдивският „Паисий Хилендарски“, бургаският държавен, варненският свободен и великотърновският „св. св. Кирил и Методий“. За пръв път на борса в Хасково бе представен и Нов български университет.

Изненадващо, на голям интерес се радваха висшето военноморско училище, националната военна академия, търновското военно училище. Може би заради красивите курсантки и техните изпънати униформи.

Специалностите в които се влиза само с матура са нараснали с близо 1/3 в сравнение с миналата година. В ПУ „Паисий Хилендарски“ например, почти всички специалности от педагогическия и филологическия факултет приемаха само по матури, заедно с много специалности от катедрите физика, химия и биология.

Г.Христов

Курсантка гледа предразполагащо обещаващо ново попълнение
Учениците засипваха с въпроси
Изборът на ВУЗ се оказва сложна работа
Учениците се оказаха в океан от информация
Необходими бяха пояснения
Шефът на просветата Иван Панайотов знае, че меракът е едно, а взимането на матури-съвсем друго нещо
Десетки се изсипваха ежеминутно в сградата на читалище "Заря"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини