От х:

Днес в x:

Банкова грешка направи германец мултимилионер

Грешките в системата за онлайн банкиране понякога могат да доведат до инфарктно състояние клиентите на финансовите институции, при това както от огорчение, така и от щастие. Германец от провинция Хесен изпита това на гърба си. Той щеше да е  щастлив, да не беше виждал на монитора сумата от 200 милиона евро, което се случило веднъж, когато проверявал онлайн сметката си. Мъжът не се противопоставил на това благоприятно стечение на обстоятелството и за да не предизвиква съдбата, веднага превел около 10 милиона евро по друга сметка. Германецът се радвал на всичко това обаче само няколко часа – от банката си поискали обратно своите 200 милиона, които поради „технически проблеми в системата погрешка“ се оказали по сметката на клиента им. На всичкото отгоре за превода на парите в другата финансова институция и обратно банката си удържала такса, която предвид преведената сума възлязла на 12 000 евро.

Сега германецът, който изведнъж от мултимилионер се оказал длъжник, ще трябва да брани собствените си пари в съда. Подобни грешки в онлайн банкирането не са рядкост, отбелязва ИТАР-ТАСС. Получаването на неочакван достъп до милиони естествено само по себе си не е правонарушение.

Клиентът на банката обаче е длъжен да й съобщи за грешката в системата, а не да се възползва от създалата се ситуация в своя изгода. Това гласи предишно решение на германския върховен съд, който гледал аналогичен случай. 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини