От х:

Днес в x:

По 500 лв и ордени за 6-ма военни герои от Бисер

Героите от Бисер днес получиха заслужени награди

Парична премия от 500 лв и почетни знаци за проявен героизъм и себеотрицание получиха 6-ма военни от хасковският гарнизон, участвали в спасителните операции в харманлийското село Бисер.

За проявено себеотрицание и висок морал, пред цяло Хасково бяха отличени командирът на 31-ви пехотен батальон подп. Данчо Николов, ст. сержант Славко Славчев, редник Ив. Стоянов, редник Генчо Кирилов, редник Атанас Касабов и редник Местан Халил.

На 6-ти февруари, с риск за собственият си живот, бойците навлезли в удавеното харманлийско село Бисер и започнаха евакуацията на оцелелите.

Особено се отличи редник Генчо Кирилов от кенанското поделение 52 740, който на ръце изнесъл възрастна женица, парализирана от студ и ужас пред придошлата вода.

Лично военният министър Аню Ангелов и началника на отбраната на България ген.Симеон Симеонов наградиха героите. Общо 60 души от хасковският гарнизон бяха сред първите притекли се на помощ на пострадалото село. Други пък спасяваха положението в Свиленград където се скъса дига на Марица. Предметни награди и грамоти получиха общо 50 от участвалите военни.

С нагръден знак бяха отличени пък 102-ма хасковски военни достойно представили България на мироопазващата мисия на Европейския съюз в Босна и Херциговена. Така наречената рота „Алтея“ изпълни с чест задачите си, обяви в реч министър Ангелов.

„Армията показа е е в пълна готовност за трите си мисии-отбрана на отечеството, защита на международната сигурност и оказване помощ на населението при бедствия“ заяви военният министър.

Цял букет генерали и офицери от Генщаба се стекоха в Хасково за почетната церемония. Надойдоха и депутати, плюс областен управител и замкмет. Изненадващо министър Ангелов завърши речта си с многозначителното: „Надявам се хасковската община да оцени наличието на 31-ви пехотен батальон в града“. Все едно сега никой не ги оценява.

Със сигурност военните бяха оценени по достойнство от хасковлиите: „Когато нещата се объркат, винаги опираме до армията и тя оправя нещата“.

Г.Христов

Началникът на генщаба ген Симеон Симеонов връчи предметни награди
Министърът награди командосите от "Алтея"
Министърът прие строя на хасковския гарнизон
И тържественият парад след това
Цял букет от политици и висши офицери съпътстваше министъра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини