От х:

Днес в x:

От този месец, ДДС-то само по интернет

Досега справките се подаваха на хартиен носител

Само по електронен път се подават от този месец ДДС-справките на фирмите, когато извършените от тях покупки или продажби са повече от пет. Справките се подават всеки месец до 14-то число и важат за предходния.

Промяната е записана в Закона за данъка върху добавената стойност и влезе в сила от 1 януари 2012 година. За да не създават затруднения на фирмите, от НАП предвидиха гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Така през януари ДДС-справките за декември можеха да се подават по стария ред. От този месец обаче дружествата следва да декларират данните си по интернет, ако в дневниците си имат записани над 5 покупки или продажби.

Подаването на ДДС-документи по електронен път е услуга на приходната администрация, която спестява и време, и административни разходи. За да се ползва е необходим електронен подпис. Ако представителите на фирмата нямат такъв, то те могат да упълномощят друго дружество, което притежава електронен сертификат, например счетоводна фирма, да подава декларации от тяхно име чрез интернет.

По данни на офиса на НАП в Хасково ДДС документи по електронен път още от миналата година изпращат над 80% от регистрираните по ДДС търговци. В областта те са над 5 000 .

Повече подробности за новото изискване могат да се видят в интернет страницата на НАП на адрес www.nap.bg или да се получат на телефона на Информационния център на агенцията 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини