От х:

Днес в x:

500 лв глоба за невписаните фирми ако не се откажат от ДДС-то

Фирмите да се дерегистрират или-глоба

До 16 януари включително, всяко търговско дружество или кооперация, което не е пререгистрирано в Агенцията по вписванията до края на миналата година и има регистрация по ДДС, трябва да подаде в НАП заявление, с което да се дерегистрира по Закона за ДДС. Ако не направи това в посочения срок, инспекторите на НАП ще го заличат служебно от ДДС регистрите, но не преди да му натресат глоба, чийто минимален размер е 500 лв, предупреждават от хасковското данъчно. По данни на приходната агенция това засяга около 6 000 фирми в страната. За Хасково още няма точна статистика.

Едноличните търговци, които не са се пререгистрирали до края на миналата година, се считат за заличени по смисъла на Търговския закон и собстениците им не могат да извършват дейности или да държат на работа наети лица. Собствениците им обаче могат да подадат да си запазят регистрацията по ДДС като физически лица. Срокът за това е отново 16 януари.

Повече подробности за новите правила могат да се получат на телефона на Информационния център на приходната агенция 0700 18 700.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини