От х:

Днес в x:

Компенсират фермери за незаклани животни

Спасените хайванчета ще донесат пари на стопаните си

Фермерите от Свиленградска и Тополовградска община, които не са могли да реализират животинската си продукция в периода март-юли миналата година, ще получат компенсации. За това анонсираха от държавен фонд земеделие, на областната епизоотична комисия, която обобщаваше информацията от шапната епидемия миналата година.

В хасковско шап е нямало, 11 случаи са били открити само в погранични общини в бургаска област. Въпреки всичко, в хасковско действаше забрана за търговия с живи животни или местни продукти. Много стопани, най-вече от Тополовград и Свиленград, не са могли да реализират животинската си продукция. На въпрос, как ще бъдат определен размера на загубите за всеки отделен стопанин, от Агенцията по безопасност на храните отговориха: по засечка с кланиците! Толкова и толкова животни заведени за заколване, не са заколени, и по действащите тогава пазарни цени на месото, стопаните ще бъдат възмездени-обясни ветеринарят д-р Светослав Хърсев.

Още обаче няма изработена методика за обезщетяване на стопаните, признаха от областната земеделска служба. Не се знае по какъв начин и кои точно могат да кандидатстват за програмата. Знае се само, че за всички погранични области, където действаха ограничителни мерки срещу шап са предвидени 3 млн лева, за обезщетяване.

През тази година ще действат 4 площадки за дезинфекция на животни влизащи и излизащи от бившите карантинни зони. Две от тях ще бъдат разположени край село Левка и село Димитровче, свиленградска община. Още две-край Мрамор и Устрем, общ Тополовград

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини