От х:

Днес в x:

Положението в Арктика е драматично

Положението в Арктика се е влошило драматично за 5 години.

Ледовете се топят с рекордна скорост, районът потъмнява и поглъща прекалено много слънчева топлина, съобщи Асошиейтед прес.

Новият доклад на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата дава оценка "червено" (стоп) на Арктика в три от петте категории и "жълто" (внимание) за станалите две. Общо това не е добре, но не означава, че районът е обречен, защото през зимата всичко пак ще замръзне. Северната полярна област е като хладилник, който охлажда Земята. Случващото се може да бъде сравнено с това някой да завърти термостата му към твърде висока стойност.

Драматичните промени се дължат както на причиненото от човека затопляне и на промените във времето в района, където бяха отбелязани най-високите стойности при цялата дългосрочна тенденция към по-високи температури. Докладът, написан от 121 учени от целия свят, посочва, че промяната е станала забележима през 2006 г.

През 2007 г. ледът се е стопил рекордно и районът още не се е възстановил. През лятото на 2011 г. топенето на леда е на второ място. Основните статистически данни, представени в доклада, са: - Спътник на НАСА отчете, че от 2010 до 2011 г. в Гренландия са се стопили 430 милиарда метрични тона лед.

Топенето се ускорява. От 2000 г. 39-те най-големи ледника в Гренландия са се свили с почти 1375 кв. км. - През последните пет години са отчетени петте най-ниски нива на морски лед през лятото. Две последователни години трите основни пасажа през Арктика са били отворени за мореплаване през лятото, което е необичайно. - Седем от 19-те суб-популации бели мечки намаляват. - Тази година температурата е средно 1,4 градуса Целзий по-висока, от нормалната за периода след 1980 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини