От х:

Днес в x:

До Кенана и назад

Зазимяване

До Кенана и обратно, по няколко пъти на ден. Това е маршрутът на ромите от „Република“ в началото на същинската зима. Целта са дървата за огрев. „Само падналите бате, не сечем бе!“ уточни усмихната жена докато тикаше количка натоварена с твърдото гориво, по бул. "Васил Левски". Зад нея, като истински джентълмен, вървеше мъжът и. Този начин на придвижване е бил изпробван за първи път на Малайският полуостров в Азия след Втората световна война. След оттеглянето на японците останали много невзривени пехотни мини....и азиатците мигом открили Джентълменството. Жената винаги с предимство. Там и без това са имали по няколко жени.

В случая, циганката играеше ролята на разузнавач за пред полицията и служба КОРЗ. Катаджиите бяха в Орфей за една мини катастрофа без пострадали, а КОРЗ бяха...по тяхна си работа. След като МПС-то с човешка тяга и от женски пол премина безпрепятствено покрай контролните органи, съпругът и я настигна до бегом, видимо успокоен. Дори позираха усмихнати за снимка.

Кенана стана любим обект на ромските набези за дърва след като на няколко пъти традиционното „сечище“-Ходжова чешма, бе завардвано от общинска полиция, а ромите се оказваха с конфискувани каручки и коне. За незаконната сеч трябва да следи общинското или държавно горско, в зависимост от кои гори е извършено посегателството. Днешната двойка „дървари“ обаче трябва да се признае, наистина носеха дърва които бяха по-скоро нападали, отколкото отсечени.

Г.Христов

Ромите обиколиха половин Орфей за да докарат топлото в домовете си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини