От х:

Днес в x:

Само един влак стачкува в Димитровград. Останалите - шубе

Гарата в Димитровград днес

Само един влак бе спрян на гарата в Димитровград в националната стачка на БДЖ, която стартира в цяла България точно в 8 часа. На коловоза остана само пътническият влак за Михайлово, който по разписание трябваше да тръгне в 8.40. „Спрях по свое убеждение-не са ме карали“ заяви машинистът Атанас Атанасов от прозорчето на допотопния локомотив. Произведената пред 1971-ва година дизелова бракма създаваше впечатление, че и без това трудно ще тръгне, но всъщност от години вярно изпълнявала задълженията си по маршрута Димитровград-Михайлово. Докато човешката воля не го закова на място.

35-годишния хасковлия Атанас Атанасов бе единственият машинист стопирал влак по разписание. Влакове на негови колеги тръгнали, макар впоследствие да били спрени, но на други гари. Този за Свиленград, на Нова Надежда, а пътническият за Пловдив-на Караджалово. През гарата пък редовно си преминаваха товарни и пътнически влакове, което до голяма степен обезсмисляше идеята на самата стачка.

„Страх ги е“ отговори младежът на въпроса защо неговите колеги не стачкуват. Според него не-повече от 5-6 души машинисти се събрали на уреченото място в началния час на стачката. Имало доста повече кондуктори и зяпачи. Дори според синдикалните лидери Георги Иванов от КНСБ и Божидар Митев от Подкрепа, не повече от 40% от персонала на ЖП Димитровград изразил съпричастност към протестта. Те дадоха и интересно обяснение защо няма други стопирани влакове: „Следващите по разписание са в 13. 40 и 14 часа, те ще си вървят“. По принцип стачката е до 16 часа. "До тогава няма да мръдна“ закани се Атанас. Не го ли е страх от последствията? „Не могат да ми вземат ръцете“ с достойнство отговори младия мъж.

Пътници търпеливо чакаха на гарата. И стискаха палци влаковете от разписанията да вървят. „Няма автобус, с кво да стигна до село“ кахъреше се дядо, стиснал бохчичката в ръце.

И синдикалисти и редови железничари отрекоха върху тях да е оказван натиск да не стачкуват. Слухът за такъв натиск витаеше по пероните от 2-3 дни. Според него, ръководни кадри от БДЖ лично дошли в Димитровград, за да предупреждават да няма стачка. Нямало такова нещо.

Припомняме че железничарите от цялата страна стачкуват заради плановете на правителството да съкрати 2000 души в БДЖ и спре от движение 150 влака. Според плановете, от гара Димитровград ще отпаднат 11 влака.

Г.Христов

Най-вляво е стачкуващият влак. Товарният в дясно си върви по разписание
Хасковлията Атанас Атанасов ще изпълни своя дълг до 16 часа
По малко от половината железничари проявиха съпричастност към стачката, признаха синдикалните лидери Митев/вляво/ и Иванов/вдясно/
Хората се надяваха все пак влакове да има
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини