От х:

Днес в x:

Болницата прати уши и очи в село Конуш

Всеки втори на село има проблеми със слуха

Двама специалисти от хасковската многопрофилна болница днес стартираха изнесени прегледи в хасковското село Конуш. Бяха придружавани от санитари, медсестри и фелдшер, както и съответната апаратура.

Обещание за тези прегледи бе дадено от  изпълнителния директор на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков миналата седмица. Като хората не могат да отидат до болницата, тя може да отиде до тях, заключи мениджърът и състави обширна програма, с която да осигури достъп на хората от село до специалисти. Идеята за подобни изнесени приемни на областната болница е на хасковските депутати от ГЕРБ, които констатирали, че най-големия проблем на хората по селата е липсата на достъп до специализирана медицинска помощ.

Първите специалисти, които тръгнаха по стъпките на д-р Куин лечителката, бяха д-р Недев от УНГ и д-р Георги Вълчев от Очно. Двамата прегледаха 90 души от Конуш. Изборът на специалисти не е случаен - 90% от възрастните хора се оплакват от проблеми със слуха и зрението. След обстойни прегледи бе констатирано, че 15 души подлежат на неотложно болнично лечение в ушно отделение, а 13 - на хоспитализация в очно.

Такъв бе случаят с баба Станка. Жената ходила чак до Стара Загора за перде на очите, но от там и казали, че нищо не може да се направи. Не така мислеше д-р Вълчев, който даде надежди на старицата за успешно поставяне на меки лещи. Това сериозно ще подобри здравословното и състояние, при това абсолютно безплатно.

Пред журналисти д-р Вълчев категорично заяви, че трудът му е доброволен и абсолютно безплатен. На въпрос защо тогава го прави, докторът поясни, че намира смисъл в стратегията на д-р Близнаков. Според изпълнителния директор-дори и една десета от пациентите да се хоспитализират, акумулираните средства по клинични пътеки ще покрият възнаграждението на лекарите за извънредния труд. Освен това, допълни Вълчев, това е хуманна акция в услуга на хората. Специалистите от по-старото поколение били свикнали с подобни прегледи, широко практикувани в миналото.

На въпрос защо са избрани специалисти по очни и ушни болести, директорът д-р Близнаков поясни, че не желаят да дублират работата си с тази на джипитата. Ако кметът на съответната община или населено място заяви конкретна нужда от кардиолог, невролог или вътрешни болести, подобни специалисти ще бъдат изпратени. Но иначе е бъркане в работата на джипитата.

Следващата спирка на болницата ще бъде в община Симеоновград идния понеделник. По следващата седмица - в община Ивайловград.

Г.Христов

Д-р Вълчев даде надежди на дядо Данчо
Баба Станка може да гледа пълноценно отново

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    1111
    0 -1
    21:28, 21 ное 2011
    tova e delo ha ivan petrov-boklyka

Още новини

Последни новини