От х:

Днес в x:

Акумулаторите – митове и реалност

Шофьорите казват, че зимата е сезонът на акумулаторите. Дали това е заблуда или неоспорим факт, попитахме управителя на „Аутоелектрик“ ООД Деян Димов. Фирмата му предлага акумулатори от пет години, занимава се и с авто ел.ремонти и диагностика.


Деян Димов, управител на "Аутоелектрик" ООД

Вярно ли е, че зимата е сезонът на акумулаторите?

Повечето хора имат проблеми с акумулатора през зимата. Но на него най-много му вреди жегата. През лятото за двойно по-къс период той се саморазрежда два пъти по-бързо.

Казват, че зимата е сезонът на акумулаторите, защото при -18 градуса капацитетът им намяла на 45 процента. Ако при “нормални условия” една акумулаторна батерия има 1000 ампера стартов ток, при минус 18 градуса тя ще дава 450 ампера. За това и производителите се застраховат. Предписват например 74 ампер часа и 660-700 А стартов ток- лятото можеш да стартираш двигателя и с доста по-малко. Зависи от климата. В най-южните части на Гърция можеш целогодишно да караш с 44 ампер часа. И то автомобил, който в Германия ще караш с 74 ампер часа. Най-добрата температура за акумулатора е 18-20 градуса.

Заради студа, силата на тока, които подават, намаля. Лятото всеки си казва :"Ще изкарам." Ако автомобилът ти изгасне, ще бутнеш, някой ще ти “подаде ток”. Пък и да закъсаш, не е фатално, навън е топло, готино. През зимата се ползват повече консуматори- подгряване на стъкла, огледала, климатик,чистачки, работят фарове. Те черпят енергия от зарядната система и при не добър заряд от алтернатора, може да се получи системен недозаряд. И така малко по-малко да го разредиш. Неслучайно във всеки автомобил две от най- важните контролни лампи са за маслото и за зарядната система.

Как да се ориентираме при покупка на акумулатор в изобилието, което предлага пазарът?

Няма най-хубав акумулатор, има най-подходящ. Когато караш трошка за 300 лева, не ти трябва скъп. Но ако колата ти струва 50 000 лева, компромис с качеството не бива да правиш. Най-доброто решение е да се насочим към реномиран производител и по неговия каталог да се избере подходящият акумулатор за съотетната марка и модел МПС.Защото неподходящият акумулатор може да доведе до сериозни повреди в алтернатора и в цялата електроника на автомобила.

Къде най-често грешат шофьорите при избора си на акумулатор?

Клиентът идва и пита:“Това „сухи“ акумулатори ли са?“.”Сухи” акумулаторни батерии за масови автомобили няма. Разбира се някой ще дадат веднага за пример Toyota Prius и други хибридни автомобили, но те все още са незначителен процент от всички МПС-та. Батериите на тези хибриди са литиево-йонни и са с цени от няколко хиляди евро. Най-добрата технология за масови автомобилни акумулатори е AGM(GEL). Предимствата им - голяма стартова мощ, оптимален капацитет, напълно хермитизирани, устойчивост на вибрации и трусове, абсолютно ненуждаещи се от поддръжка, дълголетни, с много нисък саморазряд. Тези акумулапори започнаха да се вграждат в атомобилите около 2006 година. Станаха масови след 2008-2009 година.

Има возила със старт-стоп системи, въведени заради икономията и екологията. Когато спреш колата на червен светофар, двигателят гасне. Всичко останало работи - музика, фарове, чистачки, парно, климатроник, подгряване на стъкла и огледала. При подаване на газ двигателят пали и потегляш. Едни от първите, които го въведоха бяха БМВ. Когато двигателят угасне, алтернаторът спира да работи и съответно не зарежда акумулатора. Затова акумулаторът трябва да е много издръжлив и мощен. Да издържа на много цикли разряд – заряд. За това се използват AGM -акумулатори или гелови - най-новата и най-добра технология.

Но дори да си купиш най-скъпия акумулатор, а автомобилът ти не е предназначен за него, ще имаш проблеми или най-малкото ще си дал повече пари от необходимото. Това е като да стреляш по врабче с оръдие. И обратно, когато ти предписват AGM-акумулатор, а ти си купиш обикновен и съответно по-евтин, за да спестиш пари - ще скапеш този акумулатор бързо, а много вероятно и скъпи електронни системи в атомобила.

Друга грешка, която правят шофьорите-сменят акумулатор, когато е тотално “свършил” . Стига се до случаи, когато автомобилът от недостиг на напрежение в акумулатора, гасне в движение. Обикновено се случва зимата, когато навън е студено. Представете си, че колата ви загасне, когато сте в завой. Спира да функционира и серво-хидравличната система за управление. И тогава с неистови усилия се опиваш да “вкараш” автомобила в пътя, докато спреш... Не се случва често, но е възможно. Или спреш да пиеш едно кафе на крайпътно заведение и после не можеш да потеглиш.

Неприятно е колата ти да угасне на пътя, да има 20 сантиметра сняг и да е минус 5 градуса. 99 процента от шофьорите знаят кога трябва да сменят акумулатора, но изчакват до последния момент.

Не бива да се изчаква тотално да се “предаде” акумулатора.

Друга голяма заблуда за стартовия акумулатор - той има два основни параметъра-стартов ток и ампер часове. Идват клиенти и ми казват: „ Дай ми го с повече ампер часа." А всъщност търсят по-мощен за стартиране на дизел. Разбира се двата параметъра са взаимо-свързани и са по-скоро изключение батериите с малки ампер часове и голям стартов ток. Има и такива разбира се, но са специфични и скъпи.

Зарядната система на автомобила се брои за изрядна, когато напрежението от алтернатора е в рамките на 13.8 до 14.4(14.6) волта. Ако е под първата цифра , акумулаторът остава недозареден, а над другата – презареден. И в двата случая е проблем за акумулатора.Често не се спазват ляв и десен плюс, както и европейски или азиатски стандарти.

Какви са разликите между по-евтините и скъпите акумулатори?

Най-скъпите- геловите, имат много висок стартов ток, оптимален капацитет, много издръжливи на вибрации и цикли, абсолютно херметизирани и необслужваеми. Обикновените акумулатори се разтичат при наклон над 45 градуса. AGM(GEL) и да го обърнеш, няма да се разтече. Използват ги много и при Off-Road, ловци, рибари, при екстремни ситуации и натоварвания. АГМ- геловите акумулатори са хибриди. Съчетават най-доброто от стартовите и тяговите акумулатори.

Срещал съм хора, които карат автомобили за стотици хиляди, а се пазарят за 20-50 лева разлика в цената. И затова си има поговорка: “Евтин на брашното, скъп на триците” Моето лично мнение и съвет е, че в такива случаи няма място за компромиси.

Защо е толкова важен добрият гаранционен и следгаранционен сервиз?

Избрали сте акумулатор по предписание, спазили сте всичко и в сервиза ви заверят гаранцията на “добра воля”, без да се направят наистина измервания и проверки, защото са ви приятели, то това е “мечешка услуга”. Защото и най-подходящият акумулатор от реномирана марка не би издържал дълго при неизрядна зарядна система.

Как може да се удължи животът на акумулатора?

За да ти служи дълго и вярно, много е важно да е добре укрепен. А не на всяка неравност или дупка той се “подмята”. Всяко друсане и вибрация оказва негативно влияние. Активната маса от плочите пада на дъното и рязко се съкращава живота на акумулатора.

Клиентите понякога казват:“Защо да го укрепвам този акумулатор, какво толкова ?” Защото иначе скъсяват живота му. Ако Вие носите 43 номер обувки, а се обуете с 45-ти добре ли ще се чувствате?

За автомобил - бензинов 1400 кубически сантиметра-например опел корса, по каталог излиза 44 ампер часа. Но ти си младеж на 21 -години, инсталирал си музикална уредба с 1000 вата. Взимаш едно гадже и отивате на една полянка, слушате 6 часа музика и се гушкате. После не можеш да запалиш колата. Добре е, когато си купуваш акумулатор, да се посъветваш с търговеца, ако автомобила има особености. Правил си туниг, слагал си осветление като във филма "Бързи и яростни".

Да търсят съвет от приятел, който е доволен от определена марка. Да посетят няколко търговеца и сами да добият впечатления, да се поинтересуват за сервиз, монтаж, гаранционни условия и т.н.

Цената е много важен фактор, но не цифрата, а съотношението полза/цена е най-важният фактор. Защото ако си купиш акумулатор за 100 лв и го ползваш 2 години, приятелят ти си купи със същите параметри за 120 лв, но го ползва вече 4 г. Кой тогава е получил по-добра цена?

Средният екплоатационен срок за акумулаторите в Европа е 5 г. В България е 4.5 години, в Швеция и Германия срокът на експоатация – 6 години. В Турция и Гърция е около 3 години. Още едно доказателство, че на топло по-бързо се “скапват”. Ще кажете, че хората и сервизите в Германия и Швеция са по-отговорни. Същата теза се развива и при вноса на автомобили втора употреба от Германия, Австрия или Италия. Сигурно има доза истина, но според мен е многократно преувеличена.

Много хора си правят експерименти. Ако зарядното ти устройство е старо или си го взел от приятел и не му познаваш възможностите, трябва да си много внимателен. Защото акумулаторът е потенциална бомба. Има обслужваеми стари акумулатори, които когато зареждаш, задължително трябва да развъртиш тапите на отворите. Защото протича химична реакция и се отделя газ, които е лесновъзпламеним. И никога не се доближавайте твърде близо до акумулатор с открит огън, със запалена цигара дори. Виждал съм как гърми. Ако не знаете как да постъпите – по-добре се обърнете към професионалист.

Друга грешка-при зареждане на мотоциклетни акумулатори. Използва се зарядно устройство, което е предназначено за по-големи акумулатори. Има специални зарядни устройства само за мотоциклетни акумулатори, има и комбинирани – имат режим мотоциклет, автомобил, AGM и т.н.

На автомобилите които не се карат с месеци, е добре да се разкачи минусовата клема.

Всички подценяват правилата, но колкото и банално да звучи си има такива при монтаж и демонтаж на акумулатора. Дори при подаване на ток от друго МПС пак има правила. Повечето шофьори у нас си мислят, че знаят всичко. Сблъсквам се всеки ден с това мислене. Много често ми казват: “Абе аз съм шофьор от 20 г. ти на мен ли ще обесняваш?!”.

Защо е важна марката акумулатори, която избераме?

 25 процента от производството на "Банер" отива за първоначално вграждане в заводите на реномирани марки автомобили. Те го правят за престиж, за да са “ в крак” с новите технологии и изисквания на автомобилните производители. На пазара за първоначално вграждане на акумулатори печалбите са малки, а изискванията големи. Фолксваген например броят за стар акумулатор, който е произведен преди повече от 14 дни!

Понякога големите авомобилни производители имат на пръв поглед странни изисквания, но всичко си има своята логика и обяснения.

Например “Банер“ са имали изискване, при обръщане наопаки на мокър акумулатор да няма разлив на електролит мининимум 25-30 мин. Обяснението е, че МПС при които батерията е под седалката на шофьор или пасажер и при катастрофа е възможно колата да се преобърне на таван, хората да са живи и здрави, но заклещени с колан и смачкани тенекии. Представете си в тоя момент на задните им части да започне теч на киселина.

Няма кой знае какви външни белези за по-високото качество на акумулаторите. Ние разполагаме с уреди, с който мерим дали това, което пише на етикета, отговаря на действителността. На пръв поглед ти не виждаш разлика между акумулаторите. Шофьорът вижда единствено разликата в цената и евентуално гаранционният срок. Груба грешка е ,когато си купиш нов акумулатор и да си кажеш: “Абе той е в гаранция и не ми пука”. Има си правила на гаранцията. Те включват и клиента, който трябва да полага грижи на добър стопанин, да не си прави експерименти, ремонти, а веднага да се обърне към съответния серивиз.

За да разбереш разликата между реномирани и не толкова акумулатори са нужни месеци и години.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини