От х:

Днес в x:

Детска градина пести от манджите на децата

Доктор Иван Александров обяви че глобите за градините тепърва предстоят

Детска градина в Симеоновград „пести“ от храната която сервира на децата си. До скандалното откритие се е стигнало след внезапна проверка на инспектори от РЗИ в града на Марица. Те са проверили как двете градини в Симеоновград спазват наредбата за здравословно хранене на децата. И в двете са открити нарушения. В едното заведение нямат риба в седмичното меню, въпреки изричното изискване за такава в наредбата. В другата пък се оказало че на всички деца се сипва по 30-тина грама по малко в дневните им порции. „не става дума за 1-2 деца които да имат по по-малко в купичките. На всички бе сервирано по-малко отколкото изискванията по грамаж, уточни д-р Иван Александров от Здравната инспекция. Връчени са предписания на двете градини, при повторно нарушение ще има актове.

Проверени са 20 детски заведения от общо 44 градини в областта. В Хасково всичко е перфектно засега. Фирма Дусман стриктно подава още в петък менюто за следващата седмица, което също стрэиктно се изпълнява по места. Всичко е наред и в Димитровград макар че там няма централизирано хранене. Общината обаче е назначила технолог който отговаря за спазването на менютата в 10-те заведения и тази система дава отличен резултат. За всеки случай, Здравната инспекция е раздала предписание на всички детски градини, да спазват изискванията на наредбата, която влезе в сила от 15-ти септември тази година.

Според законодателната променя, децата вече трябва да се хранят разнообразно и здравословно. Месото да е само филе, без сухожилия, кости и кожа. Риба веднъж седмично, пълнозърнест хляб, нискомаслено кисело мляко и сокчета изцяло от натурален произход. Въвежда се допълнително хранене в 10 часа сутринта, което да е или плодова или млечна закуска.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини