От х:

Днес в x:

Фурор за плодове в детските градини

РЗИ щателно инспектират храната в градините

Плодовата закуска в детските градини се изяжда моментално от децата. За това свидетелства директорката на хасковското ЦДГ №9 Христина Петкова пред проверяващи инспектори от РЗИ/регионална здравна инспекция/. Контролният орган проверява хасковските детски градини за спазване на новата наредба за здравословно хранене. По нея, се въвежда допълнителна закуска за децата в 10 сутринта, която се състои изцяло от плодове. Първоначалните опасения бяха че плодовете ще остават неизядени, защото първата закуска на децата приключва около 9 и малчуганите не са гладни час по-късно. От друга страна на обяд също има плодове.

Обаче децата изяждат без остатък именно плодовете. Вчера ябълка, днес грозде и т.н.

Проверката на РЗИ констатира че всичко по наредбата се спазва без остатък. Замерените количества са в нормата, дори и малко отгоре. Пълнозърнестият хляб е налице, рибата се сервира под формата н а рибни кюфтета. Месото е само филе. Въпреки че това се отклонява до известна степен от културата на хранене на българина, децата се адаптират изключително бързо, установиха проверяващите. Налагането на новите изисквания за храната на децата става много лесно в Хасково, понеже всички детски градини се хранят централизирано от Дусман. А менюто на фирмата се проверява ежеседмично от бившото ХЕИ. В детските градини от областта обаче няма централизирано хранене и проверката там ще е по-затруднена.

Засега няма индикация, че промяната в детските менюта ще доведе до поскъпване на таксите в градините. Такива опасения тръгнаха сред родителите, заради допълнителните хранения и изискванията продуктите на бъдат първокласни, както и изхвърлянето на полуфабрикатите от менюто.

Г.Христов

Протоколът за резултатите от проверката бе подписан от директорката Христина Петкова/вляво/
Децата обикновено си изяждат всичко. Днес менюто е леща, супа топчета и грозде
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини