От х:

Днес в x:

Амбициозни мами натискат рожби за студенти

Характерно: Мама попълва документите, кандидатът отегчено гледа настрани

Майки, които буквално за ръка водят децата си да подават документи за университет, потресоха служителите в кандидат-студентският център в читалище „Заря“. Пред невярващите погледи на образователните експерти, родител само дето не се подписал, вместо пълнолетния си вече тинейджър, който видимо се е дърпал да кандидатства във ВУЗ.

„Чухме няколко разгорещени спора. Майки настояваха, а децата не искаха и да чуят за ВУЗ“ потвърди и Димитрия Ночева-шеф на центърът за кандидат-студентска подготовка и информация.

Родителското вмешателство, е своеобразен дубъл на социалистическият подход от близкото минало, изразен в култовото „Учи мама, за да не работиш“.

Сега учените не само ще работят, а и при нарастващото значение на образователния ценз, ще работят за повече пари. Явно заради това тълпа от кандидати бяха претъпкали фоайето на „Заря“. От вчера до днес на обяд, 150 души вече бяха подали документи. „Каквото и да е, в Пловдив да е“ категоричен бе младеж, докато подаваше документите си. Заявките за ПУ „Паисий Хилендарски“ превъзхождат в пъти желанията за останалите университети. Търсят се най-вече икономически специалности-маркетинг и стопанско управление.

Освен добрата подготовка, важен мотив на кандидатите и техните семейства е близостта на университетският център. Все по-важни са кандидат-студентските такси. Средно в един ВУЗ има 15 комбинации от такси, на стойност между 40 и 80 лв. За справка-кандидатстване с 1 изпит или матура-30 лв, за 2-50 лв, с 3 изпита-70 лв, плюс 20 лв за всеки следващ.

Втори по желания засега е бургаският държавен ВУЗ „Проф. Асен Златаров“. Софийският „Климент Охридски е на 4-то място. Приемът на документи в Хасково продължава до 4-ти юли. Кандидатите могат да избират измежду офертите на 28 ВУЗ-а.

Г.Христов

Случайно или не, доста от кандидатите бяха ескортирани от родителското тяло
...което питаше вместо тях
Иначе чуденето бя голямо

Принтерите прегляха от многото заявки
Накрая, с направен избор
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини