От х:

Днес в x:

Свиват драстично избора за матурите

Край с неограничения избор на предмети за втора матура

Тази година може би бе последната, когато зрелостниците ще избират безконтролно съдържанието на втората задължителна матура, анонсира началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Въпреки че промените още не са гласувани в парламента, те са вече избистрени в образователното министерство. А те гласят ,че освен абсолютно задължителният Български език и литература, зрелостниците в профилираните гимназии ще могат да избират само измежду минимум 3 и максимум 4 профилиращи предмета. Профилиращите предмети се заявяват още преди план приема.

Към настоящият момент например Езиковата профилира предимно в езици, а в ПМГ имат специалности с Биология, математика информационни технологии.

Въвеждането на ограничението ще сложи край на масовото избиране на „лесни“ предмети. През първата година за такъв бе нарочен философия, а три поредни години на този статут се радва география. От друга страна ще отпаднат екзотичните избори като италиански, испански и т.н./ по 1 дете през последните две години/ .

Ограничението ще е още по-сурово в бившите техникуми. Там за втора задължителна матура се предвижда да е само теория и практика на обучението. С други думи-учиш ресторантьорство или шиене, явяваш се на ресторантьорство или шиене. В момента „Теория и практика на обучението“ стои като пожелателна матура, която често не е избирана защото на матурите се разчита за кандидатстване във ВУЗ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини