От х:

Днес в x:

Globul и Mobiltel обжалват решението на КЗК за 3G мрежите

Globul и Mobiltel ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което регулаторният орган отхвърли жалбата на двата оператора да бъда спряна подвеждаща реклама, представяща 3G мобилното покритие на конкурентната им БТК като най-доброто в страната, се казва в прессъобщения на двете компании. С решението си на практика антимонополният регулатор потвърди, че 3G мрежата на "Виваком" е най-добрата в България.

Двата оператора обжалваха реклама на "Виваком", в която телекомът обявява мрежата си за мобилен интернет за най-добрата в България. И Globul, и Mobiltel са на мнение, че мрежата на конкурента им не е с най-добри параметри.

"Рекламата на БТК относно покритието на тяхната мрежа от трето поколение противоречи на добросъвестните търговски практики и заблуждава потребителите. Операторът си позволява да спекулира и с данни от независимо изследване на 3G мрежата, поръчано от трите мобилни оператора, резултатите от което са приложими единствено за технически цели и е недопустимо да се използват по друг начин", се казва в прессъобщение на Globul.

"Според независими данни 3G мрежата на БТК няма най-добро представяне нито в София, нито в основните градове, пътища и курорти, нито за страната като цяло. Важен факт е, че бързината на отваряне на интернет страници в 3G мрежата на БТК (скоростта на сърфиране в интернет) e в пъти по-малка от мрежите на другите два оператора.

Недоумение буди и декларираното конкурентно предимство на БТК, че има по-добро покритие на 3G мрежата, без да се отчита фактът, че това се дължи на използването на честототен обхват, който не e общо утвърден и наложил се за предоставяне на 3G услуги. В същото време едва около 30% от предлаганите в търговската мрежа телефони и значително по-малък процент от вече закупените и използвани 3G телефони могат да работят в този честотен обхват", коментират от Globul.

От най-големия мобилен оператор по брой абонати Mobitel твърдят, че най-високата скорост, постигана у нас, е в собствената му мрежа.

"Още от март тази година клиентите в големите градове могат да се възползват от най-високата скорост за мобилен интернет през 3G мрежа, достигната в страната до момента – 42 мегабита в секунда. Скорост, която конкурира дори предлаганата от фиксираните интернет доставчици. Благодарения на технологията Dual Carrier HSPA+ (High Speed Packet Access), Mobitel дава възможност за двойно по-висока скорост за теглене на данни в сравнение с максималните до миналата година 21 мегабита в секунда – скорост, също предоставяна единствено от Mobitel", се казва в позицията на най-големия оператор в страната.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини