От х:

Днес в x:

Силен взрив до 4-ти реактор на "Фукушима"

Мощен взрив избухна в четвърти реактор на АЕЦ "Фукушима 1" в Япония, съобщи Итар-тасс. Няма пострадали. Не е регистрирано и повишение на радиационния фон.

Взривът е избухнал близо до булдозер с дистанционно управление, който разчиствал радиоактивни отломки. Предполага се, че багерът е пробил заровен в земята резервоар с газ, уточни операторът на АЕЦ "Фукушима 1" - енергийната компания ТЕПКО.

Вчера стана ясно, че  нивото на радиоактивната вода в подземните помещения на първи енергоблок на АЕЦ „Фукушима-1" се е повишило до 20 сантиметра.

Реактори от 1 до 4 на „Фукушима" пострадаха тежко от земетресението и цунамито, ударили Япония на 11 март. Те останаха напълно без охлаждане и вероятно горивото в тях се е стопило. Опитите за охлаждане на енергоблоковете с вода доведоха до разрушителни водородни експлозии в сградите им, както и до отравяне на почвата и морската вода в близост до централата. Хиляди хора бяха евакуирани.

Японските власти поставиха аварията във „Фукушима" на второ място по сериозност в световната история след тази в Чернобил през 1986 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини