От х:

Днес в x:

2000 кандидатстват за елитните гимназии утре

Тази година кандидатите са безпрецедентно малко

1924 седмокласници от региона утре ще премерят сили по български език и литература в опит за влизане в профилираните гимназии след 7-ми клас. В понеделник ще бъде втория задължителен изпи в приема-по математика.

Изпита по БЕЛ ще бъде в две части. Първата включва 25 въпроси в тест който трябва да бъде решен за 1 час. Този модул ще е валиден за външното оценяване на седмокласниците по предмета, което съвпада с приема за гимназиите. Външното оценяване е равнозначно на текуща оценка за срока. Амбициозните кандидати за гимназиите обаче могат да продължат с вторият модул -преразказ по непознат текст. Той е с времетраене два часа. Накрая, с общия сбор от точки ще се кандидатства за място в елитните гимназии. Тестът по български език дава 65 точки, преразказа по непознат текст-35.

Важно е да се отбележи че седмокласниците могат да кандидатстват за гимназиите и със само първия модул. Просто оценката ще им бъде по-ниска, коментира експертът от Инспектората Иван Ванчев.

Уточнението е важно, защото липсата на деца превръща всеки изкарал оценка различна от двойка, в потенциален гимназист. Тази година броят на седмокласниците за пръв път е под 2000 души. Миналогодишното „дъно“ бе 2100 деца. От регионалния образователен инспекторат се принудиха да свият план приема. Вместо 1420 свободни места миналата година, през тази свободните места са 1150. Освен ограничението при откриване на нови паралелки, просветата е отменила опцията от миналата година всяко училище да залага в приема 10% увеличение на паралелките си. Например при максимум 26 деца, паралелка с изключително „оборотна“ специалност може нормативно да бъде увеличена до 29.

Сега тази възможност не е налична. Максимално се приемат 26 деца в клас, при минимум 18.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини