От х:

Днес в x:

iPhone следи движението на притежателите си

Специалисти по сигурността откриха в iOS 4 скрит файл, в който се съхранява информация за движението на iPhone смартфоните на Apple. Тя се събира от клетките на мобилните оператори и точките за Wi-Fi достъп, но засега не е ясно дали някой я използва за свои цели.

iPhone безспорно е един от най-разрпостранените смартфони – по последни данни над 100 млн. потребители по света притежават такова устройство. От определена гледна точка това представлява значителен пазар, информацията за който би била полезна за много хора и организации. А според една скорошна публикация на изданието Guardian, iPhone апаратите активно събират и съхраняват информация за географксите координати на местата, на които са "ходили".

Поне така твърдят специалистите по софтуерна сигурност Пийт Уордън и Аласдер Алан, които са открили в iOS 4 (версията на платформата, пусната миналия юни) скрит файл, в който се съхранява подробна информация за движението на iPhone смартфоните на Apple. При синхронизацията на iPhone с персонален компютър, въпросният файл се копира и на другата машина, като се обновява при всяко следващо свързване на двете устройства.

Според наличната информация, координатите на местоположението на смартфона се засичат посредством клетките на мобилните оператори и точките за Wi-Fi достъп, а не по данни на GPS-приемника, така че не се отличават с особена точност, но затова пък позволяват да се види къде е ходил собственикът на устройството в продължение на доста дълъг период от време.

Специалистите по сигурността уверяват, че събираната и съхранявана по този начин от смартфона информация не се изпраща на Apple. Засега те не могат да кажат и за какво точно (и от кого) би могла да се използва тя, но предполагат че е възможно тези данни да са част от необходимото за някакви бъдещи услуги на Apple. Уордън и Алан се опитали да намерят аналогичен файл и в смартфони, работещи под управлението на Android, но засега безуспешно.

Тук е мястото да се отбележи, че данните за местоположението на всеки мобилен телефон по принцип са достъпни за всеки мобилен оператор, но те не се съхраняват в паметта на устройството и могат да се използват единствено от "силовите" държавни институции само в строго определени случаи.

До момента откритието на Пийт Уордън и Аласдер Алан не е предизвикало никаква реакция от страна на Apple. Междувременно специалистите са написали просто приложение за Mac OS X, което демонстрира как работи въпросния скрит файл. За визуализация на координатите, където е бил телефонът, се използва услугата OpenStreetMap. Споменатото приложение е с отворен код и е свободно достъпно на личния сайт на Пийт Уордън.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини