От х:

Днес в x:

Узунджово откри страстната седмица

Хасковското село Узунджово откри страстната седмица предхождаща най-големия християнски празник Великден. В 113 годишното читалище „Цвят“ певческата група на селото изнесе импровизиран концерт с народни песни и танци, рецитал и пиеска посветена на традиционното празнуване на Великден в селото.

Малко в разрез с традицията Узунджовци започнаха с дроб сърма, седмицата с най-строг пост. В чест на празника бе изложена за дегустация и 15, 20 и 30 годишни ракии лично производство на доайена на празниците в селото Васко Димов. Той от години поддържа дълголетието си с буквално спазване на "светото" писание:

"Билките и хапът ми горчат -

    гледам аз на тях презрително

Дайте ми ракийчица-

  Тя ми действа изцерително"

 Узунджовските баби пък доставиха вити баници и боядисани яйца. Яденето им бе разрешено, само не и боренето. Тук традицията е безмилостна, яйцата ще се чукат само в неделя.

В чест на гостите и медиите, узунджовци изпълниха песните и рецитала на бис. Обясниха че в зависимост от гостите са готови да го повтарят през целия ден. А съгласно узунджовската традиция, светлата вест за възкресяването на божия син се празнува не само един ден, а цяла седмица.

Г.Христов

Кмета Ванчо Ванчев истински се забавляваше
Специална баница посрещаше гостите на Узунджово
Узунджово ТВ записа празника "от - до"
30 годишна ракия с дървена пластика в нея бе отворена за специалния повод
Производителят Васко Димов отпива първи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини