От х:

Днес в x:

Отпадат квотите за момчета и момичета в Езиковата

Падна ограничението момичетата да атакуват Езиковата

Квотите за момчета и момичета в хасковската езикова гимназия отиват в Историята. За това потвърди директорът Пенка Делиева пред Haskovo.net. Досега приемът в 4-те паралелки с английски език в гимназията вървеше на принципа 10 момчета и 16 момичета. Случваше се девойки с много по-силен бал да остават “зад борда” за сметка на момчетата. От новата учебна година обаче, министерството на образованието премахва квотния принцип. Последната дума обаче все пак е педагогическите колективи в самите училища.

 “Вече сме в европейският съюз и всички трябва да имат равен достъп до образованието. Това е дискриминация спрямо момичетата”, каза Пенка Делиева. Другата езикова в областта, димитровградската “Иван Богоров”никога не е приемала с квоти.

Освен гордоста, нежния пол е и част от добрия имидж на хасковската Езикова

По данни на образователния инспекторат, в хасковско само ЕГ “Асен Златаров” в областния град е практикувала квотният принцип. Като най-желано учебно заведение в областта, школото е притегателен център за всички амбициозни деца в областта. Които по правило са повече момичета. Близо 2/3 от възпитаниците на гимназията са девойки, признаха от ръководството на елитното учебно заведение. Освен че са по-ученолюбиви, девойките са и повече като абсолютен брой. Демографското предимство на жените в хасковско е от близо десетилетие.

Девойките и сега са повече в елитните гимназии

Демографията обаче няма роля за приема в другото елитно учебно заведение в Хасково-ПМГ “акад.Боян Петканчин”. От две години тук са най-високите балове на кандидатите след 7-ми клас. Изненадващо, момчетата имат предимство, при това в 10-тите класове е в съотношение 2 към 1 за силния пол. Опитът на ПМГ показва, че не полът а знанията определят успеха на кандидата.

Какви са шансовете на двата пола на входа за елитните гимназии вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

В ПМГ силният пол е равностоен
Свобода за жените
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини