От х:

Днес в x:

"Фукушима" надскача бедствието "Чернобил"

Руски експерт заяви, че настоящата атомна криза в Япония е много по-голяма от кризата в "Чернобил" и може да промени международната скала за измерване на силата на атомните инциденти, предава АФП, цитирана от АСН.

Според инженера по тернодинамика Наталия Миронова, която е водещ антиядрен активист в Русия, кризата в японската електроцентрала ще "коства много повече в смисъл на икономически и човешки жертви" от инцидента в реактора в Украйна през 1986 година.

Доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и на други агенции на ООН от 2005 година нарича инцидента в "Чернобил" най-силното бедствие в историята на атомната индустрия. То е регистрирано на върха на международната скала от седем пункта за измерване на атомни бедствия.

Миронова е на посещение в САЩ заедно с други руски антиядрени активисти, сред които Татяна Мучамедярова и Наталия Манзурова, която е била част от спешните екипи за прочистване и възстановяване в "Чернобил".

Визитата им беше планирана да съвпадне с 25-годишнината от инцидента в "Чернобил" на 26 април 1986 година.

Заради настоящата криза в Япония Миронова и колегите й пренаписаха презентациите си, сравнявайки инцидента в "Чернобил" с инцидента в японската електроцентрала.

От „Фукушима 1” в морето изтича радиоактивна вода, съобщи компанията оператор на авариралата японска ядрена централа „Фукушима 1” . Пропукало се е бетонно съоръжение при втори реактор на централата. „Токио електрик пауър” (TEPCO) съобщава, че измерената радиация в съоръжението е 1000 милисиверта на час. Японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че компанията се готви да налее бетон в съоръжението за да спре теча, предаде Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини