От х:

Днес в x:

От "Фукушима 1" в морето изтича радиоактивна вода

Компанията оператор на авариралата японска ядрена централа „Фукушима 1” съобщи, че е открито изтичане на радиоактивна вода в морето от пропукало се бетонно съоръжение при втори реактор на централата. „Токио електрк пауър” (TEPCO) съобщава, че измерената радиация в съоръжението е 1000 милисиверта на час. Японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че компанията се готви да налее бетон в съоръжението за да спре теча, предаде Ройтерс.

Председателят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано заяви, че ситуацията в японската АЕЦ "Фукушима 1" остава много сериозна", предава АФП.

"Япония обаче не е сама. Генералният секретар на ООН ми обеща да окаже цялата необходима подкрепа на Япония. Най-важното нещо засега е да се сложи край на тази кризисна ситуация", заяви Амано.

Япония се бори да овладее атомната кризисна ситуация след като 14-метровото цунами в Япония, предизвикано от разрушителното земетресение на 11 март, засегна атомната централа.

Амано предупреди, че слагането на край на настоящата криза "ще отнеме известно време".

"За да може да се каже, че всичко е нормално, ще има нужда от още повече време...Бих казал, че ще отнеме повече време, отколкото хората си мислят", добави Амано.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини