От х:

Днес в x:

След 5 години по домове, Пепи вече казва „мамо“

Мама Христина и малката Пепи

След 5 годишно отглеждане в хасковските социални домове, малката Пепи от Хасково намери своя майка. Тя се казва Христина Стоянова и живее в хасковското село Динево. Това е първият професионален приемен родител в хасковска област.

Жената вече е отгледала двама сина, но се затъжила за детска глъч. И поискала даде дом и семейство и на момиченце. Още на втората среща, малката Пепи я нарича мамо. След 1 месец съвместно съжителство, малката плаче за мама Христина, когато трябва да иде на детска градина. Като всички нормални деца.

Тази едничка за сега щастлива развръзка в нещастието на стотици изоставени деца, стана възможна благодарение на упоритата работа на местните социални служби и спонтанното желание на една обикновена жена.

Всичко започва през октомври миналата година. Haskovo.net ви запозна с 53 годишната Христина Стоянова от село Динево, която поиска да отглежда дете от социален дом. Тъй като процедурата по осиновяване е тромава и продължителна, се съгласява и на варианта да се грижи за детето временно. С надеждата, това да стане за постоянно.

Жената има скромни изисквания- момиченце между 4 и 6 години.

Освен силен майчински инстинкт, Христина има и съкровена мечта. По-големият и син да я дари с внуче.

И както учи християнската вяра решава, че за да поиска нещо, първо трябва да даде. Сили, време и енергия за отглеждане на чуждо дете.

Социалните избират детето, и в продължение на месеци обучават и инструктират Христина. Следва едномесечен период на адаптация, в който малката Пепи всеки ден е при новата си майка, а вечерта се връща в дом „Надежда“. След като експеримента дава отлични резултати, Пепи окончателно се премества в новия си дом.

Как минава денят на детето в новото семейство и какво мислят всички засегнати страни в новата за България професионална приемна грижа, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Детето вече ходи на детска градина. Има свои приятелчета
За начало и край на деня-на люлките в детския кът в селото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини