От х:

Днес в x:

Синоптици предупреждават за пожар на границата

Огънят ангажира почти всички ресурси на свиленградската пожарна

Синоптиците от хасковската метеорологична станция са подали сигнал за пожар вчера край село Капитан Андреево на българо-турската граница. Развихрилите се пламъци в сухи треви и нискостеблена растителност са били забелязани от сателитни снимки на района. Пожарът е обхванал голяма площ край селата Генералово и Капитан Андреево и се е движил на широк фронт. За да предотвратят опасност за населените места, от свиленградската пожарна изпращат почти целия си автопарк. 3 противопожарни автомобила в продължение на часове са се борили с пламъците и в крайна сметка са успели да локализират и потушат пожара.

По мнението на огнеборците, огънят е възникнал около 13 часа в близките лозя и впоследствие се е разпространил из сухите треви по необработваемите площи. Въпреки че е засегната голяма площ, няма нанесени материални щети.

Общо 10 пожара в сухи треви и сметища гасиха огнеборците през вчерашния ден. По традиция, при първото по-сериозно затопляне, пламват сухите треви в областта. Обичайната причина е паленето на пасищата от страна на пастирите. Практиката не престава въпреки предвидените солени глоби достигащи до 2 хиляди лева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини