От х:

Днес в x:

Два БГ отбора на Shell Eco-marathon Европа 2011

Два български отбора са в процес на интензивна подготовка за участие в 27-мото издание на състезанието за икономия на гориво Shell Eco-marathon Европа 2011, което ще се проведе в периода 26-28 май на пистата EuroSpeedway в Лаузиц, Германия. В надпреварата на предстоящото състезание ще се включат 222 отбора от 26 страни. За българските студенти и за още над 3 000 младежи от европейски университети и училища остават около три месеца до началото на Shell Eco-marathon 2011.

За отбора на Техническия университет - София това ще бъде четвъртото поредно участие в Shell Eco-marathon Европа в категорията „Градски тип”. Студентите са един от само 54-те отбора, одобрени да се състезават с този тип автомобили в предстоящото състезание. Отборът на варненския технически университет ще изпробва уменията си за трета поредна година в категорията „Прототипи” в конкуренция с 167 автомобила от цяла Европа.

„Гордеем се, че сме сред финалистите на Shell Eco-marathon Европа 2011. Нашият екип вече има изградени традиции в участието си в тази надпревара, а тази година ще представим и революционно решение в конструирането на нашия автомобил”, коментира  Благой Бурдин, капитан на отбора на ТУ-София.

Отборът на ТУ-Варна също работи над нов футуристичен дизайн на своя автомобил. „В резултат на натрупания опит през изминалите години решихме да разработим изцяло нова концепция за футуристичен автомобил в категорията „Прототипи”. С него ще се опитаме да заемем престижно място в генералното класиране”, похвали се мениджърът на варненския отбор, доц. Ангел Димитров.

Нововъведения за 2011 г.
Отборите могат да избират между широка гама традиционни и алтернативни типове гориво, за да задвижат своите коли. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да използват бензин, дизел, синтетичен дизел от природен газ, биодизел или етанол. Тези, които се задвижват чрез електромотори могат да използват  водород, слънчева или зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in). Plug-in технологията, която беше тествана успешно през 2010 г., сега поставя началото на отделна категория в състезанието с 29 участника от 12 страни.

Предварителна подготовка
Освен че е предизвикателство към техническите и научните познания и умения на участниците, програмата на Shell Eco-marathon насърчава работата в екип, креативността и сътрудничеството между студентите. По време на състезанието студентите и преподавателите имат възможност да споделят своя опит, да обменят идеи и да се забавляват. Но трите дни на състезанието са само „върхът на айсберга”: кулминацията на месеци проектиране, конструиране, тестове и усъвършенстване на моделите.

Главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell plc Питър Возер обяснява значимостта на Shell Eco-marathon: „За Shell интелигентната мобилност означава подпомагане на нашите клиенти да имат по-енергийно ефективни горива днес, докато намерим нови начини за по-чиста транспортна система за в бъдеще. Shell Eco-marathon изпълнява важна роля, защото вдъхновява младо поколение от инженери и учени да мислят креативно по отношение на енергийната ефективност на горивата и да претворяват иновативни идеи в практиката. Пожелавам успех на всички участници в тазгодишното издание на инициативата.”
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини